Június 29 - nyárnyitogató borozgatásJune 29 - summerstarting wine tasting
Tovább a cikkhezRead moreA nagy zabálások kora lassan véget érThe time for big snacking is coming to an end
Tovább a cikkhezRead moreIlly Ferenc kalandos életeThe adventurous life of Francesco Illy
Tovább a cikkhezRead moreA báránysült különböző európai országokban
Tovább a cikkhezRead moreMagyarország tényleg finom
Tovább a cikkhezRead morekoktél receptek nemcsak szilveszterre
Tovább a cikkhezRead moreEgy kis elmélkedés az advent és a karácsony csodájáról
Tovább a cikkhezRead moreEgyszerű, de nagyszerű olasz ételek
Tovább a cikkhezRead moreEgy izgalmas szakácskönyv 1854-ből
Tovább a cikkhezRead moreGróf Nádasdy Borbála visszaemlékezései
Tovább a cikkhezRead moreEmlékezetes születésnap a Szépilonában
Tovább a cikkhezRead moreUgron Zsolna receptjei
Tovább a cikkhezRead moreEgy gasztro-dinasztia nyomában
Tovább a cikkhezRead moreMegpihenés a karácsonyi készülődés közben
Tovább a cikkhezRead moreAhogy a francia nők élvezik ezt az évszakot
Tovább a cikkhezRead moreSzicíliai finomságok
Tovább a cikkhezRead moreÚjra megnyitott a Studio Italia Főzőiskola
Tovább a cikkhezRead moreEgyszerű ételek - szeretettel készítve
Tovább a cikkhezRead moreEgy este a Studio Italia Főzőiskolában
Tovább a cikkhezRead moreAlmaecet a konyhában és a háztartásban
Tovább a cikkhezRead moreKarácsonyi menü - kicsit másképpen
Tovább a cikkhezRead moreGasztro-élvezetek új köntösbe öltöztetett finomságokkal
Tovább a cikkhezRead moreEgy nem sanyargatós diéta - elsősorban férfiaknak
Tovább a cikkhezRead moreDumas és Krúdy nyomában
Tovább a cikkhezRead moreKét híres színésznő - két recept
Tovább a cikkhezRead moreKalandozás híres elődeink receptjei között
Tovább a cikkhezRead moreA neves stylist, mint gasztronomus
Tovább a cikkhezRead moreBorozgassunk Krúdyval!
Tovább a cikkhezRead moreA kocsma a férfiúi ábrándozás gyűlhelye
Tovább a cikkhezRead moreÉtkezésről filmszerűen, szeretettel
Tovább a cikkhezRead moreSzeretettel és áhítattal az étkezésről
Tovább a cikkhezRead moreFrancia klasszikusok - kis trükkökkel
Tovább a cikkhezRead moreEgy recept a "Fedél nélkül"-ből
Tovább a cikkhezRead moreA gasztro-kultúra jeles képviselőjének Márton napi receptjei
Tovább a cikkhezRead moreA magyar konyha alapértékeivel ismertet meg Venesz József
Tovább a cikkhezRead moreHogyan kerültünk vissza Európa új gasztro-térképére
Tovább a cikkhezRead moreMolnár B. Tamás – a minőségi gasztronómia komoly szaktudású, szenvedélyes apostola. 1995. óta sokat tett a magyar gasztronómiáért
Tovább a cikkhezRead more„Értek az élvezetekhez. Megvan hozzá az adottságom, amelyet az idők s a történelem során fáradhatatlanul tökéletesítettem, és szerénység nélkül állíthatom, hogy valóságos mesterévé váltam a gyönyörűségeknek.”
Mario Vargas Llosa
Ez az életszakasz nem a habzsolásról szól, hanem arról, hogy tudjunk örülni minden apróságnak is és ne hagyjuk, hogy a mindennapok szépsége csak elmenjen mellettünk.
Egy jó zene, egy pohár bor, egy élvezetes könyv, a melengető napsütés, beszélgetés a barátokkal egy finom étel mellett vagy egy utazás – mind- mind okozhat boldogságot.
E helyütt egy kis kulináris bevezetővel szeretném megkínálni olvasóimat. Vallom, hogy a táplálkozás – élvezet és nem csupán az éhség megszüntetésére irányuló, életben-maradásunkat szolgáló napi tevékenység. Természetesen az élményszerzéshez szenvedélyesen kell ragaszkodni ahhoz, hogy az étel és ital kiemelkedő minőségű és változatos legyen.
Manapság a TV és az internet tele van jobbnál jobb receptekkel, a gasztro blogírás az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenységgé nőtte ki magát, a szakács és cukrász szakma felküzdötte magát a top szakmák közzé.
Kulináris élvezetet szerezhetünk magunknak egyrészt passzióként, (ezt a kedvteléseknél taglaljuk) másrészt úgy, hogy szakmaszerető, azt hivatásként művelő szakácsok-cukrászok remekeit ízleljük meg.
Nem gondoljuk, hogy csak a Michelin csillagos éttermek nyújthatnak igazi gasztro-élményt, felkutatunk majd – erre szakavatottak segítségével – olyan vendéglátóhelyeket, melyekben az étkek-italok minőségi kiszolgálás melletti elfogyasztása után úgy megyünk haza, hogy kedves emlékeink közzé beköltözik az ott elköltött ebéd vagy vacsora.
A jó ételen és italon kívül szellemünk is szomjazik kulturális élményekre. Lehet ez egy-egy irodalmi mű elolvasása, egy-egy szép festmény vagy szobor megcsodálása, elandalodás egy remek klasszikus zenén vagy katartikus élmény átélése egy színházi előadáson, avagy szórakozás egy nívós filmalkotáson.
Igyekszünk saját példával elöl járva olyan benyomásokat közvetíteni egy-egy saját élményről, melyeket akár meg is lehet beszélni.
Emellett természetesen kitérünk néhány, más által ajánlott programra is.
A kulináris és kulturális élvezetek mellett javítja önértékelésünket és jó közérzetünket, ha számunkra kedves tevékenységekkel, hobbykkal (passziókkal) foglalkozhatunk kézműveskedünk, főzőcskézünk, kertet vagy kisállatot gondozunk. Ezekhez a kedvtelésekhez is adunk ötleteket.
Igyekszünk felvillantani időről- időre egy-egy ilyen „boldogító” lehetőséget, ügyelve arra, hogy ne csak az anyagilag kevesek számára megengedhető programok közül meríthessünk.
"I know about treats. I have a gift for it, which I have tirelessly perfected over time and throughout history, and I can say without modesty that I have become a true master of the pleasures."
Mario Vargas Llosa
This period of life is not about frothing at the mouth, but about being able to enjoy every little thing and not letting the beauty of everyday life pass us by.
A good piece of music, a glass of wine, an enjoyable book, the warming sunshine, a chat with friends over a delicious meal or a trip - all can bring happiness.
Here I would like to offer my readers a little culinary introduction. I believe that eating is a pleasure, not just a daily activity to satisfy hunger and keep us alive. Of course, in order to enjoy it, one must be passionate about ensuring that the food and drink is of outstanding quality and variety.
Nowadays, TV and the internet are full of better and better recipes, gastronomic blogging has become one of the most popular leisure activities, and the chef and pastry chef professions have climbed to the top of the list of professions.
Culinary enjoyment can be achieved both as a pastime (discussed in the section on pleasures) and by tasting the masterpieces of professional chefs and pastry chefs who make it their profession.
We don't think that only Michelin-starred restaurants can offer a true gastronomic experience, we will seek out - with the help of experts - restaurants where, after a meal or dinner with quality service, we will go home with fond memories of the meal or dinner we had there.
In addition to good food and drink, our spirits are also thirsty for cultural experiences. Whether it's reading a piece of literature, admiring a beautiful painting or sculpture, enjoying a great piece of classical music, or a cathartic experience at the theatre, or being entertained by a great film.
By leading by example, we try to convey impressions of a particular experience that can be shared.
We will also, of course, look at some of the programmes recommended by others.
In addition to culinary and cultural delights, it improves our self-esteem and well-being to engage in activities and hobbies (passions) that we enjoy, such as crafts, cooking, gardening or looking after pets. We also provide ideas for these activities.
We try to offer a "happy" opportunity from time to time, taking care not to limit ourselves to those activities that are affordable for the few.