Almaecet a konyhában és a háztartásban
Tovább a cikkhezKarácsonyi menü - kicsit másképpen
Tovább a cikkhezGasztro-élvezetek új köntösbe öltöztetett finomságokkal
Tovább a cikkhezEgy nem sanyargatós diéta - elsősorban férfiaknak
Tovább a cikkhezKét híres színésznő - két recept
Tovább a cikkhezKalandozás híres elődeink receptjei között
Tovább a cikkhezBorozgassunk Krúdyval!
Tovább a cikkhezA kocsma a férfiúi ábrándozás gyűlhelye
Tovább a cikkhezÉtkezésről filmszerűen, szeretettel
Tovább a cikkhezSzeretettel és áhítattal az étkezésről
Tovább a cikkhezEgy recept a "Fedél nélkül"-ből
Tovább a cikkhezA gasztro-kultúra jeles képviselőjének Márton napi receptjei
Tovább a cikkhezA magyar konyha alapértékeivel ismertet meg Venesz József
Tovább a cikkhezHogyan kerültünk vissza Európa új gasztro-térképére
Tovább a cikkhezMolnár B. Tamás – a minőségi gasztronómia komoly szaktudású, szenvedélyes apostola. 1995. óta sokat tett a magyar gasztronómiáért
Tovább a cikkhezJúnius 29 - nyárnyitogató borozgatás
Tovább a cikkhezA nagy zabálások kora lassan véget ér
Tovább a cikkhezIlly Ferenc kalandos élete
Tovább a cikkhezA báránysült különböző európai országokban
Tovább a cikkhezkoktél receptek nemcsak szilveszterre
Tovább a cikkhezEgy kis elmélkedés az advent és a karácsony csodájáról
Tovább a cikkhezGróf Nádasdy Borbála visszaemlékezései
Tovább a cikkhezEmlékezetes születésnap a Szépilonában
Tovább a cikkhezEgy gasztro-dinasztia nyomában
Tovább a cikkhezMegpihenés a karácsonyi készülődés közben
Tovább a cikkhezAhogy a francia nők élvezik ezt az évszakot
Tovább a cikkhezSzicíliai finomságok
Tovább a cikkhezÚjra megnyitott a Studio Italia Főzőiskola
Tovább a cikkhezEgyszerű ételek - szeretettel készítve
Tovább a cikkhezAlmaecet a konyhában és a háztartásban
Tovább a cikkhezKarácsonyi menü - kicsit másképpen
Tovább a cikkhezGasztro-élvezetek új köntösbe öltöztetett finomságokkal
Tovább a cikkhezEgy nem sanyargatós diéta - elsősorban férfiaknak
Tovább a cikkhezKét híres színésznő - két recept
Tovább a cikkhezKalandozás híres elődeink receptjei között
Tovább a cikkhezBorozgassunk Krúdyval!
Tovább a cikkhezA kocsma a férfiúi ábrándozás gyűlhelye
Tovább a cikkhezÉtkezésről filmszerűen, szeretettel
Tovább a cikkhezSzeretettel és áhítattal az étkezésről
Tovább a cikkhezEgy recept a "Fedél nélkül"-ből
Tovább a cikkhezA gasztro-kultúra jeles képviselőjének Márton napi receptjei
Tovább a cikkhezA magyar konyha alapértékeivel ismertet meg Venesz József
Tovább a cikkhezHogyan kerültünk vissza Európa új gasztro-térképére
Tovább a cikkhezMolnár B. Tamás – a minőségi gasztronómia komoly szaktudású, szenvedélyes apostola. 1995. óta sokat tett a magyar gasztronómiáért
Tovább a cikkhezJúnius 29 - nyárnyitogató borozgatás
Tovább a cikkhezA nagy zabálások kora lassan véget ér
Tovább a cikkhezIlly Ferenc kalandos élete
Tovább a cikkhezA báránysült különböző európai országokban
Tovább a cikkhezkoktél receptek nemcsak szilveszterre
Tovább a cikkhezEgy kis elmélkedés az advent és a karácsony csodájáról
Tovább a cikkhezGróf Nádasdy Borbála visszaemlékezései
Tovább a cikkhezEmlékezetes születésnap a Szépilonában
Tovább a cikkhezEgy gasztro-dinasztia nyomában
Tovább a cikkhezMegpihenés a karácsonyi készülődés közben
Tovább a cikkhezAhogy a francia nők élvezik ezt az évszakot
Tovább a cikkhezSzicíliai finomságok
Tovább a cikkhezÚjra megnyitott a Studio Italia Főzőiskola
Tovább a cikkhezEgyszerű ételek - szeretettel készítve
Tovább a cikkhez„Értek az élvezetekhez. Megvan hozzá az adottságom, amelyet az idők s a történelem során fáradhatatlanul tökéletesítettem, és szerénység nélkül állíthatom, hogy valóságos mesterévé váltam a gyönyörűségeknek.”
Mario Vargas Llosa
Ez az életszakasz nem a habzsolásról szól, hanem arról, hogy tudjunk örülni minden apróságnak is és ne hagyjuk, hogy a mindennapok szépsége csak elmenjen mellettünk.
Egy jó zene, egy pohár bor, egy élvezetes könyv, a melengető napsütés, beszélgetés a barátokkal egy finom étel mellett vagy egy utazás – mind- mind okozhat boldogságot.
E helyütt egy kis kulináris bevezetővel szeretném megkínálni olvasóimat. Vallom, hogy a táplálkozás – élvezet és nem csupán az éhség megszüntetésére irányuló, életben-maradásunkat szolgáló napi tevékenység. Természetesen az élményszerzéshez szenvedélyesen kell ragaszkodni ahhoz, hogy az étel és ital kiemelkedő minőségű és változatos legyen.
Manapság a TV és az internet tele van jobbnál jobb receptekkel, a gasztro blogírás az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenységgé nőtte ki magát, a szakács és cukrász szakma felküzdötte magát a top szakmák közzé.
Kulináris élvezetet szerezhetünk magunknak egyrészt passzióként, (ezt a kedvteléseknél taglaljuk) másrészt úgy, hogy szakmaszerető, azt hivatásként művelő szakácsok-cukrászok remekeit ízleljük meg.
Nem gondoljuk, hogy csak a Michelin csillagos éttermek nyújthatnak igazi gasztro-élményt, felkutatunk majd – erre szakavatottak segítségével – olyan vendéglátóhelyeket, melyekben az étkek-italok minőségi kiszolgálás melletti elfogyasztása után úgy megyünk haza, hogy kedves emlékeink közzé beköltözik az ott elköltött ebéd vagy vacsora.
A jó ételen és italon kívül szellemünk is szomjazik kulturális élményekre. Lehet ez egy-egy irodalmi mű elolvasása, egy-egy szép festmény vagy szobor megcsodálása, elandalodás egy remek klasszikus zenén vagy katartikus élmény átélése egy színházi előadáson, avagy szórakozás egy nívós filmalkotáson.
Igyekszünk saját példával elöl járva olyan benyomásokat közvetíteni egy-egy saját élményről, melyeket akár meg is lehet beszélni.
Emellett természetesen kitérünk néhány, más által ajánlott programra is.
A kulináris és kulturális élvezetek mellett javítja önértékelésünket és jó közérzetünket, ha számunkra kedves tevékenységekkel, hobbykkal (passziókkal) foglalkozhatunk kézműveskedünk, főzőcskézünk, kertet vagy kisállatot gondozunk. Ezekhez a kedvtelésekhez is adunk ötleteket.
Igyekszünk felvillantani időről- időre egy-egy ilyen „boldogító” lehetőséget, ügyelve arra, hogy ne csak az anyagilag kevesek számára megengedhető programok közül meríthessünk.