Kulináris ÉlvezetekNot Only For Sexagenarians

Mindennapi kenyerünk

2020-08-05 16:22:32

„Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”

Miatyánk

A csodaszép régi fohász is kifejezi, hogy az emberiség számára mennyire fontos és alapvető élelmiszer a kenyér. Ha egy pékség előtt megyünk el, összefut szánkban a nyál, és gyermekkorunkat idézi a „zsíros deszka” vagy a vajas kenyér emléke.

Tegnap ismét megerősítette bennem az érzést, hogy mennyire finom ez az egyszerű étel. Részese lehettem ugyanis a „Magyarország kenyere” verseny győztesének kihirdetését is magában foglaló parlamenti sajtótájékoztatónak, ahol kóstolhattuk az első helyezett „hagyományos” kenyeret és az innovatív kenyérverseny győztes termékét is.

A „2020 Szent István-napi kenyere” címet a balmazújvárosi Balmaz Sütőde Kft. „Hajdúsági házi kenyere” kapta. A hagyományos kovásszal, gabonaőrleményből, só és víz hozzáadásával készült, gyönyörűen kidolgozott, patyolatfehér kenyér adalékmentesen készült. Igen finom!

„2020. leginnovatívabb kenyere” címet a solymári Hel Pékség Kft. „Rozmaringos burgonyás cipója” nyerte el. Az innovatív kenyér egy 1979-es saját recept felújítása, 48 órás kovásszal, friss rozmaringgal, a burgonya miatt is magas víztartalommal, hosszabb sütési idővel készül, jól érvényesítve a rozmaring ízét, napokig friss táplálékkal ellátva a fogyasztót. Rusztikus, ropogós héja, jól kidolgozott belseje és különleges íze miatt nagy kedvenc lesz.

Mi, magyarok – édesszájúak lévén – nagyon örülünk annak a ma már 14. alkalommal megvalósult kezdeményezésnek, hogy a Szent István-napi ünnepségeket a „Magyarország tortája” verseny is megkoronázza. Ehhez társul 2012. óta a „Magyarország cukormentes tortája” címért való megmérettetés is.

A „Magyarország tortája” kitüntető cím birtokosa a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda „Curiositas”tortája. A neve is titokzatos élményt ígér: kíváncsiságot, különlegességet. A Füredi Krisztián cukrászmester alkotása középpontjában a birsalma áll, birszselé és birspálinka, narancsos mandula mousse, csokival és mogyoróval megbolondítva – tényleg különleges és finom ízvilágot varázsol.

A „Magyarország cukormentes tortája” címet a pilisszentiváni Jókenyér Cukrászat „Szentivánéji álom” tortája érdemelte ki, melyet a fahéjas meggylekvár, a céklás-almás piskóta, a cukormentes fehér csoki és a liofilizált meggy tesz élvezetessé a cukorfogyasztástól eltiltott vagy arról maguktól lemondó tortakedvelők számára. A torta egy szelete 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kalóriát tartalmaz. A gyümölcsök természetes ízét visszaadó sütemény igazi kedvenc lehet az alakjukra odafigyelők számára is.

Sajnos a járványfenyegetettség felülírta a hagyományos augusztus 20-i ünneplést, így ahhoz, hogy részesülhessünk a kenyér- vagy tortafogyasztás élményéből – a Pékszövetség, a Cukrászszövetség és a Magyar Diatetikusok Országos Szövetsége honlapját érdemes tanulmányoznunk, hogy fellelhessük az értékesítési helyeket.

Mindenkinek kívánom, hogy megkóstolhassa a győztes kenyér és torta alkotásokat!

A cukormentes torta evésre hívogató fotójával búcsúzom:


 Magyarország cukormentes tortája, Magyarország kenyere, Szent István nap


 

DrKónya Judit


Sixties.hu