Kulináris ÉlvezetekNot Only For Sexagenarians

Ínycsiklandó olasz ízek

2020-06-24 10:29:40

„Szerelmes vagyok az olasz nyelvbe. Elgyöngülök és meghatódom tőle. Olyan dallamosan, olyan lágyan lüktet minden mondat, hogy az ember egy hajszárító használati utasítását is költőinek és édesen titokzatosnak érzékeli.”

Tóth Krisztina

Az írónővel mélységesen egyetértek, de a szerelem nálam nemcsak a nyelv, de az olasz konyha iránt is lángol már hosszú évek óta. Születésnapi ajándékként különleges élményt kaptam: a járvány után újra megnyílt a Studio Italia Főzőiskolája, ahol természetesen a nagy olasz klasszikusok elkészítését választottam, és nem is csalódtam. Soós Olivér chéf ismét remek hangulatú estét hozott össze, melynek során sok hasznosat tanultunk. Az ételek elkészítése nem volt nagyon bonyolult, de munkaigényes annál inkább! Ám megérte! Igazán finom ételeket eszegettünk a végén, jó borocska kíséretében.

A menüből a Nápoly környéki tepsiben sült, rétegelt padlizsánformákat választottam parmezánnal. Készítettünk gnocchit is olasz kolbászos, peccorino sajtos szósszal. Nyam-nyam!

Tepsiben sült, rétegelt padlizsánformák parmezán sajttal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kicsi, kemény padlizsán
  • 2 mozzarella
  • 50 gr reszelt parmezán
  • friss bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 250 ml paradicsomszósz
  • Olaj a sütéshez

Elkészítése:

„Hámozzuk meg a padlizsánt és vágjuk kb. 1 cm-es szeletekre. Egy órára sózzuk be, hogy a keserű íz kijöjjön belőle, tegyük szűrőbe és súlyozzuk le. Mossuk le a sót és töröljük szárazra, bő olajban süssük ki. Tegyük kéztörlő papírra, hogy leitassuk az olajat róla. Készítsük el a szószt: Egy lábasban barnítsuk meg a fokhagymát olívaolajon, majd tegyük hozzá a paradicsomszószt, sózzuk, borsozzuk és főzzük pár percig. A végén tegyük hozzá az összevágott, friss bazsalikomot. Készítsük el a tortácskákat: egy szelet padlizsán, majd kevés paradicsomszósz, majd egy szelet mozzarella, több réteget készítve, amíg minden hozzávaló el nem fogy. Tegyük a tortácskákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és tegyük a sütőbe 200 fokra, 5 percre, amíg a mozzarella megolvad és a parmezán is kicsit rásül.”

Igazán egyszerű és nagyszerű étel! A padlizsánok sütögetése kicsit időigényes, de a végeredmény fantasztikus. A chéf a lelkünkre kötötte, hogy üveges paradicsomszószt vásároljunk, mert annak ízvilága jóval teltebb.

Házi készítésű gnocchi rozmaringgal ízesítve, krémes, zsályás, olasz kolbászos, peccorinos szósszal, melyet sáfránnyal ízesítünk

Hozzávalók 6 személyre:

A gnocchihoz:

  • 1 kg régi sárga krumpli
  • 300 gr liszt
  • 1 tojás
  • 1.5 gr só

Elkészítése:

„A krumplit héjában puhára főzzük, majd meghámozzuk, és egy csöppet összetörjük. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd hozzátesszük a tojást, a sót, a lisztet, összegyúrjuk, és kézzel apró, hosszúkás gombócokat formázunk. A gnocchit forrásban lévő, bő, lobogó, sós vízben főzzük, ahogy a víz felszínére jönnek, már készen is vannak.” A leírás alapján könnyűnek látszik, de a helyes, kis gombóckák megformázása elég sok időt vesz igénybe, ámbár össze sem lehet hasonlítani a készen vásárolt gnocchinak nevezett pattogó labdacsokkal.

A szószhoz:

  • 500 gr olasz kolbász
  • 3-4 zsálya levél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag sáfrány
  • 1 dl fehér száraz bor
  • petrezselyem
  • 300 ml főző tejszín
  • érlelt juhsajt (peccorino) vagy parmezán

Elkészítése:

„A fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, a kolbászról eltávolítjuk a héját és belemorzsoljuk a serpenyőbe. Így tovább pirítjuk a fokhagymával, fehérborral „felfüstöljük”, rozmaringgal ízesítjük. Amikor a bor elpárolgott, hozzátesszük a tejszínt is. Felforraljuk, sáfránnyal, sóval, borssal ízesítjük. Hozzátesszük a kifőtt gnocchikat, összerázzuk, a végén meghintjük reszelt sajttal és petrezselyemmel.”

A Studio Italia Főzőiskola filozófiája eltér a Chéfparade-től. A Chéfparade-ban önállóan főz mindenki, és ahogy sikerül, azt fogyasztja el. Így nincs mindig sikerélménye az embernek, mert ha egy fázissal késik, összetorlódnak a dolgok.(Azért persze néha enged az ember a kihívásoknak, és megpróbál felzárkózni főzőtudományában.)  A Studio Italia-ban tulajdonképpen kuktáskodunk, a chéf mindig időben helyre teszi kisebb ügyetlenkedéseinket, így a csodás, mindenki számára azonos végeredmény nem marad el. Mindenkinek ajánlani tudom a jó hangulatú estéket.

Egy finom olasz ebéddel vagy vacsorával pedig mindig öröm meglepni a családot vagy vendégeinket.

Buon Appetito!

Emlékeztetőül a kis gnocchi-k képével búcsúzom:


 olasz konyha, kulináris élvezetek, gasztro


 

DrKónya Judit


Sixties.hu