„Ami engem illet: semmiért el nem cserélném az őszi levélhullást, a fények és tájak változását, a szomszédban rakott tűz illatát”
Mireille Guiliano
A ragyogó, forró, sok élményt idéző nyári napok leáldozóban vannak, szeptembertől már más időszámítást írunk, kezdődik az ősziesedés, a nyárutó, majd beköszönt az igazi ősz. Megérkeznek a természet meleg színei a sok harsogó zöld után, a sárgák, a vörösek, a barnák – ezer árnyalatban – szemet és lelket gyönyörködtetően. A Nap már kissé bágyadtan süt, de a nyári ruhára rávett kiskabát vagy kardigán a nap folyamán még lekerül, és élvezzük a kellemes meleget.
A francia nők – Mireille Guiliano szerint – megtalálják az évszakok változásában a pillanatnyi örömöt. Az ősz első napjaiban – a szabadság üdítő, pihentető időszaka után – ismét felveszik a tempót mind a munka, mind a szabadidő-eltöltés frontján. Visszacsöppenve a szokásos munkatempóba, jól esnek kikapcsolódásként a rövid, intenzív kis súlyzós edzések, a gyaloglás, a biciklizés, a lépcsőzés, a jóga. Hétvégenként sokan esküsznek a kellemes erdei sétákra a színesedő természetben.
Az élvezetek sorában kiemelkedő helyet foglalnak el a franciáknál az étkezések. Nem viszik túlzásba a sok alapanyag használatát és a bonyolult technikákat sem. Az őszi étkezésben kiemelt szerepet kap a krumpli, a gomba és a méz. Guiliano könyvében, a „Francia nők télen nyáron” – többek között - elárulja nekünk a varázslatos krumplipüré titkát.
A korántsem egyhangú krumplipüré titkai
A francia konyha sok elméletet ismer pl. szinte ugyanannyi vaj, mint krumpli, van, aki fokhagymával készíti. De a legfontosabb technika: a főtt krumplit még forrón átnyomni először a forró, majdnem felforrt tejben, majd szépen elkeverni benne a vajat. Sokan beletesznek szerecsendiót, köményt, curryt, petrezselymet, tárkonyt, kaprot vagy bazsalikomot.
A krumplipüré Mamie módján
Hozzávalók:
Elkészítése:
Hideg vízben főzzük a krumplit 1 evőkanál sóval, félig befedve, közepes lángon 20 percig. Leszűrés után áttörjük, beletesszük a tejet, a vajat, és azonnal tálaljuk.
A maradékot kevés mogyoróhagymával, kis pogácsákban barnára sütve olajban készítjük, petrezselyemmel tálalva kiváló köret.
Az írónő még néhány húsmentes vagy alig húsos recepttel is ellát bennünket, hogy bővíthessük gasztro-kínálatunkat családunk megörvendeztetésére. Ezek egészségesek, mert szezonális zöldségeket használnak hozzájuk, és elkészítésük sem igényel szakács-képesítést.
Csőben sült karfiol
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítése:
A karfiolt rózsákra szedve 6 percig gőzöljük. A tejet, tojást, köményt, fokhagymát, mogyoróhagymát összekeverjük, és a karfiolra öntjük. Rátesszük a prézlit és a bort. 180 fokon, 15 percig sütjük egy kis borssal és sóval megszórva.
Makaróni spenóttal és baconnel
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítése:
Bő, sós vízben megfőzzük a tésztát. 10 perc alatt olajban kisütjük a bacont. Hozzáadjuk a bort, a spenótot, a sót és a borsot, és 5 percig együtt pároljuk. A főtt tésztát a baconös. Spenótos keverékre öntjük, majd a sajttal 5 percig pároljuk.
És most két ínycsiklandó, szezon-gyümölcsös édesség – egy kis csavarral:
Sült alma Andrée módra
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítése:
Az alma csutkáját kivágjuk, majd a helyére citromhéjcsíkot, 1 szál rozmaringot, 1 szál rozmaringot, ½ evőkanál olajat, 1 szegfűszeget és ½ evőkanál mézet teszünk. Tepsibe helyezzük ½ csésze víz kíséretében. 45 percig sütjük.
Körte csokival és borssal
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítése:
1 l vizet felforralunk a narancshéjjal és a cukorral. Meghámozzuk, és alulról kicsumázzuk a körtét, a szirupban, kis lángon 20 percig főzzük, utána hagyjuk tányéron kihűlni. A tejszínt felforraljuk, bele tesszük a csokit és felolvasztjuk, utána belekerül a vaj. A körtére öntjük és borssal ízesítjük.
Mindenkinek kellemes évszakváltást kívánok, sok életörömmel!
Hát ki tud szomorú lenni ilyen szép őszi kép láttán?