Kulináris ÉlvezetekNot Only For Sexagenarians

Készüljünk a csodás őszre!

2020-08-28 16:30:01

„Ami engem illet: semmiért el nem cserélném az őszi levélhullást, a fények és tájak változását, a szomszédban rakott tűz illatát”

Mireille Guiliano

A ragyogó, forró, sok élményt idéző nyári napok leáldozóban vannak, szeptembertől már más időszámítást írunk, kezdődik az ősziesedés, a nyárutó, majd beköszönt az igazi ősz. Megérkeznek a természet meleg színei a sok harsogó zöld után, a sárgák, a vörösek, a barnák – ezer árnyalatban – szemet és lelket gyönyörködtetően. A Nap már kissé bágyadtan süt, de a nyári ruhára rávett kiskabát vagy kardigán a nap folyamán még lekerül, és élvezzük a kellemes meleget.

A francia nők – Mireille Guiliano szerint – megtalálják az évszakok változásában a pillanatnyi örömöt. Az ősz első napjaiban – a szabadság üdítő, pihentető időszaka után – ismét felveszik a tempót mind a munka, mind a szabadidő-eltöltés frontján. Visszacsöppenve a szokásos munkatempóba, jól esnek kikapcsolódásként a rövid, intenzív kis súlyzós edzések, a gyaloglás, a biciklizés, a lépcsőzés, a jóga. Hétvégenként sokan esküsznek a kellemes erdei sétákra a színesedő természetben.

Az élvezetek sorában kiemelkedő helyet foglalnak el a franciáknál az étkezések. Nem viszik túlzásba a sok alapanyag használatát és a bonyolult technikákat sem. Az őszi étkezésben kiemelt szerepet kap a krumpli, a gomba és a méz. Guiliano könyvében, a „Francia nők télen nyáron” – többek között - elárulja nekünk a varázslatos krumplipüré titkát.

A korántsem egyhangú krumplipüré titkai

A francia konyha sok elméletet ismer pl. szinte ugyanannyi vaj, mint krumpli, van, aki fokhagymával készíti. De a legfontosabb technika: a főtt krumplit még forrón átnyomni először a forró, majdnem felforrt tejben, majd szépen elkeverni benne a vajat. Sokan beletesznek szerecsendiót, köményt, curryt, petrezselymet, tárkonyt, kaprot vagy bazsalikomot.

A krumplipüré Mamie módján

Hozzávalók:

  • 1 kg hámozott burgonya, kb. 4cm-es darabokra vágva
  • Só, bors
  • 3 evőkanál vaj
  • ½ csésze forró tej, majdnem forralásig

Elkészítése:

Hideg vízben főzzük a krumplit 1 evőkanál sóval, félig befedve, közepes lángon 20 percig. Leszűrés után áttörjük, beletesszük a tejet, a vajat, és azonnal tálaljuk.

A maradékot kevés mogyoróhagymával, kis pogácsákban barnára sütve olajban készítjük, petrezselyemmel tálalva kiváló köret.

Az írónő még néhány húsmentes vagy alig húsos recepttel is ellát bennünket, hogy bővíthessük gasztro-kínálatunkat családunk megörvendeztetésére. Ezek egészségesek, mert szezonális zöldségeket használnak hozzájuk, és elkészítésük sem igényel szakács-képesítést.

Csőben sült karfiol

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg karfiol
  • 4 tojás
  • ½ csésze tej
  • ½ kiskanál őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2  mogyoróhagyma apróra vágva
  • ½ csésze friss prézli
  • 1 dl fehér bor
  • Só, friss bors

Elkészítése:

A karfiolt rózsákra szedve 6 percig gőzöljük. A tejet, tojást, köményt, fokhagymát, mogyoróhagymát összekeverjük, és a karfiolra öntjük. Rátesszük a prézlit és a bort. 180 fokon, 15 percig sütjük egy kis borssal és sóval megszórva.

Makaróni spenóttal és baconnel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 csésze (30 dkg) makaróni, penne vagy rigattoni tészta
  • friss só, bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 7 dkg bacon, apróra vágva
  • ½ csésze száraz fehér bor
  • 50 dkg spenót
  • 10 dkg (1 csésze) reszelt parmezán

Elkészítése:

Bő, sós vízben megfőzzük a tésztát. 10 perc alatt olajban kisütjük a bacont. Hozzáadjuk a bort, a spenótot, a sót és a borsot, és 5 percig együtt pároljuk. A főtt tésztát a baconös. Spenótos keverékre öntjük, majd a sajttal 5 percig pároljuk.

És most két ínycsiklandó, szezon-gyümölcsös édesség – egy kis csavarral:

Sült alma Andrée módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 golden alma
  • 1 citrom
  • 4 szál rozmaring
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 szegfűszeg
  • 2 evőkanál levendula méz

Elkészítése:

Az alma csutkáját kivágjuk, majd a helyére citromhéjcsíkot, 1 szál rozmaringot, 1 szál rozmaringot, ½ evőkanál olajat, 1 szegfűszeget és ½ evőkanál mézet teszünk. Tepsibe helyezzük ½ csésze víz kíséretében. 45 percig sütjük.

Körte csokival és borssal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 narancs héja
  • 2/3 csésze cukor
  • 4 körte
  • 2/3 csésze tejszín
  • 10 dkg étcsoki durvára vágva
  • 1 evőkanál vaj
  • friss őrölt bors

Elkészítése:

1 l vizet felforralunk a narancshéjjal és a cukorral. Meghámozzuk, és alulról kicsumázzuk a körtét, a szirupban, kis lángon 20 percig főzzük, utána hagyjuk tányéron kihűlni. A tejszínt felforraljuk, bele tesszük a csokit és felolvasztjuk, utána belekerül a vaj. A körtére öntjük és borssal ízesítjük.

Mindenkinek kellemes évszakváltást kívánok, sok életörömmel!

Hát ki tud szomorú lenni ilyen szép őszi kép láttán?


ősz, őszi ételek, francia nők 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu