„Élj meg minden évszakot,
Amint elmúlik körülötted,
Lélegezd be a levegőt, idd az italodat,
Ízleld a gyümölcsöt
És add át magad mindezek
Élvezetének”
Thoreau: Walden
A franciák, akár csak mi nagyon várják a szabadban eltölthető reggeleket és estéket, élvezve a kék ég és a napsugár lelket melengető hatását. A francia nők persze fényvédővel, kalapban és napszemüvegben hódolnak a déli napon eme szenvedélyüknek, megvédve arcukat és kezüket(!) a leégéstől. A francia titkokat Mireille Guiliano: „Francia nők télen-nyáron” c. könyvéből lestük el.
A nyári arc- és testápolás francia trükkjei
A francia nők hideg vizes zuhannyal indítják a reggelt, sőt a szemkörnyék „táskamentesítésére” 1-2 jégkockát arctörlőbe bugyolálva a szem köré helyezik 1-2 percre. A vízivást egy vérbeli francia nő sohasem felejti el! Két igen egyszerű maszkkal megörvendeztethetjük a bőrünket:
Epermaszk
Néhány szem szép, érett epret áldozzunk fel arcunk szépítésére. Törjük villával össze a szemeket, és tegyünk hozzá ½ kanál mézet és ½ kanál vazelint. 15 perc hatóidő után langyos vízzel mossuk le.
Uborkamaszk
A leturmixolt uborka levét 2 evőkanál joghurttal keverjük össze. Ezt is hagyjuk arcunkon 15 percig.
A francia nő sminkje nyáron szabadságra megy. A hajviselet is inkább a praktikusságot követi, védve a hajat a kiszáradástól. A hidratáló hajápolók és a kalap viselete elengedhetetlen.
A nyári időszakban a citromos vagy virágillatú kölni illata lengi körül a hölgyeket.
A nyári ruhatár
A lenge, természetes anyagok – pamut, len – dominanciája jellemzi ebben az évszakban az öltözködést, fehér vagy virágos színekben, kevés fedetlenséggel. Ha irodában dolgozunk, nem kell túlgondolni a ruházatunkat ahhoz, hogy csinosak legyünk. Néhány nadrág, szoknya, könnyű pamut pólók, selymesített pamutblúzok – elegendőek. Egyetlen feltétel van csupán: ezek az egyszerű darabok legyenek jó minőségűek! Egy különleges táska vagy ékszer feldobja a szettünket. A légkondi ellen semleges színű kasmírkardigán a jó megoldás. Egy pamut, muszlin vagy selyemsál „félig stílus, félig viselkedés” a francia nő számára. A sálakat használják stólaként, övként is. Az alábbi idézet igen jól jellemzi a franciás stílust: Ne feledd: a francia nő sosem veszi meg a manökent. Én nem hódolnak a „tökéletes megcsináltság” burzsoá divatjának sem. Van rajtuk egy rész „egyenruha”, egy rész divatos, és egy rész szigorúan egyéni és személyes.”
A pihenés, mozgás bűvölete
A punnyadás nem szégyen a franciák szemében, persze mértékkel. Kora reggel vagy késő délután, amikor nincs meleg, szeretnek gyalogolni és biciklizni. A reggeli biciklizés sokszor piacozással van összekötve, mert megszállottan szeretik a friss gyümölcsöket és zöldségeket. Szeretnek kirándulni és akkor tekintik pihentetőbbnek az otthontól távol töltött időt, ha egy új tájat, másik kultúrát, nyelvet ismernek meg vagy idegen konyha ízeit kóstolhatják meg. A helynek nem kell egzotikusnak lennie, elég, ha stimulálnak.
Gasztro-élmények
A piknikezés – sajt, kolbász, bor és kenyér társaságában egy szép tájon – verhetetlen élmény. Ugyanígy a zöldség, hal, hús – különösen a csirke – grillezése jó társaságban, több alkalommal - igen szórakoztató elfoglaltság. A megmaradt zöldségek és hús némileg fűszerezve, joghurttal vagy lágy sajttal körítve – finom utóétel, levesként. A franciák imádják az ételek egyszerűségét, pl. az ízes, napérlelt paradicsom-saláta, olívabogyóval, kecskesajttal és ropogós bagette-tel – kihagyhatatlan!
Most Mireille Guiliano könyvéből néhány finom étel receptje, mely mutatja a francia ételek egyszerűségét, de azt a kis csavart is, ami a pikantériáját adja. Húsmenteseket választottam, mert bízom a nyári melegben, melyben nem annyira kívánjuk a nehéz, húsos ételeket.
Hideg uborkaleves – a Provence-i gazpacho
Hozzávalók.
2 nagyobb uborka (50 dkg) meghámozva
só, frissen őrölt bors
1 csésze 1.5 %-os hideg tej
1 csésze joghurt
1 citrom leve
4 ek apróra vágott mentelevél
½ csésze apró rák, meghámozva, főve
1/3 csésze mentalevél díszítésnek
Elkészítése: Hosszában kettévágjuk az uborkákat, kikanalazzuk a magot, és két cm-es darabokra vágjuk. Megsózzuk és 10 percig állni hagyjuk. Leöntjük a levét. Az uborkát összekavarjuk a tejjel. Hozzáadjuk a joghurtot, a citromlét, az apróra vágott mentát, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Tálalás előtt a tetejére szórjuk az apró rákot és mentalevelekkel díszítjük.
Csőben sült karfiol
Hozzávalók:
1 kg karfiol
4 tojás
1/2 csésze tej
½ kiskanál őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 mogyoróhagyma, apróra vágva
½ csésze friss prézli
1 dl fehérbor
Só, frissen őrölt bors.
Elkészítése: Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra. A karfiolt rózsáira szedjük. Hideg vízben megmossuk, majd kb. 6 percig gőzöljük, utána sütőtálba tesszük. Egy tálban összekeverjük a tojást, a tejet, a köményt, a fokhagymát, a mogyoróhagymát. A keveréket a karfiolra öntjük, és megszórjuk prézlivel. A bort is ráöntjük, és 15 percig sütjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk.
Füge ricottával
Hozzávalók:
4 evőkanál méz
1 evőkanál reszelt bio narancshéj
4 csík bio narancshéj
8 friss füge
1 csésze ricotta ( vagy túró)
Elkészítése: Összekeverünk ½ csésze vizet a mézzel, a narancshéj-reszelékkel és a csíkokkal, közepes lángon addig kevergetjük, míg a méz felolvad, kb. 2 percig. Felforraljuk, és addig főzzük, míg szirup nem lesz belőle, ez kb. 5 perc. A tűzről levéve, beletesszük s fügét, bevonjuk a sziruppal. Kis tálkákba egy-egy kanál ricottát teszünk, rá két fügét, és rácsorgatjuk a szirupot.
Kellemes nyári élvezeteket!
Egy ízletes francia édesség mindenkit jókdvre hangol: