„Hiszem, hogy a jövő orvosának nem csupán gyógyítani, de tanítani is kell. Igazi feladata abban fog állni, hogy megtanítsa az embereket az egészséges életmódra”
Dr. Forest Clinton Jarvis
Az idézet az 1881-ben született, és 1945-ben elhunyt orvostól származik, aki Vermontban, az Appalache hegység szomszédságában fül-orr-gégészként praktizálva, észlelte, hogy a zord, világtól elzárt településen másfajta orvoslásra van szükség, mint amit az egyetemen megtanult. A levelek, füvek, gyümölcsök, mint a gyógyítás alapanyagaiként való felhasználása itt generációról generációra öröklődött. A népi orvoslás egyik talpköve az almaecet használata volt. Ezt építette be Dr. Jarvis az orvoslásba. Tapasztalatait lányának és unokáinak szánta, de 1958-ban könyv formájában is megjelent.
Ebből szemezgettünk a jelen cikkben és a korábbi 3 cikkben is.
Dr. Jarvis gondolt azokra is, akik ódzkodnak a rendszeres almaecetes ital fogyasztásától, de mégis szeretnének az almaecet áldásos hatásait élvezni. Ha főzünk, fűszerezünk, vagy a salátát ízesítjük vele, akkor is ellátjuk szervezetünket az almaecetben fellelhető értékes hatóanyagokkal. Az angol és amerikai konyha egyik fontos pillére az almaecet. Ezzel főznek és fűszereznek, de a népszerű késztermékekben is használják pl. mustár, ketchup, majonéz, chutney és a salsa.
Fortélyok és trükkök az almaecettel a konyhában
Puhítás
A hüvelyesek és káposztafélék nem puffasztanak, ha a főzésnél egy jó adag almaecetet teszünk a vízbe. Az ecet hozza ki az ízüket is. A szárnyas vagy borjúhús omlós lesz, és tovább eltartható, ha almaecetes vízzel átitatott kendőben (1:1 arány) tesszük a hűtőbe.
Pácolás
Vad-, pulyka-, marhahús pácolásához egy igen ízletes és puhulást segítő páclevet ajánl a szerző.
Hozzávalók:
A páclébe ne tegyünk sót, csak akkor sózzuk meg, ha már kivettük onnan!
Elkészítése
A hosszabb pácoláshoz keverjük össze az összes hozzávalót, forraljuk fel, majd újra hűtsük le. A hideg húsra öntsük a hideg páclét úgy, hogy ellepje azt. 2-7 napig lehet a pácban hagyni attól függően, hogy mennyire öreg volt az állat. A bepácolt húst tegyük befedve hűvös helyre.
A gyorspáchoz a hozzávalókat szintén forraljuk fel, de forrón öntsük a húsra. Hűvös helyre tegyük, majd másnap használjuk fel.
Fehérítés
A zöldség és gyümölcs, valamint a krumpli sem barnul meg, ha almaecetes vízben tartjuk. Ráadásul a növényvédő szerek maradványai is eltüntethetők.
Szagtalanítás
A halételekhez, halászléhez adott pici almaecet elveszi a kellemetlen halszagot. Ugyanez a hatás, ha a halat leöntjük almaecettel.
Tartósítás
Ecetes lében tovább eláll a friss hús és a hal, mert az ecet konzervál. A sajt is tovább friss marad, ha almaecettel bespriccelt kendőben tartjuk a hűtőben.
Semlegesítés
Egy mindenki által megszívlelendő tanács: ha elsóztuk az ételt, keverjünk össze almaecetet és cukrot, és adagoljuk teáskanalanként az ételhez, csodák csodája – az elsózás megszűnik. A túl édes étel 1-2 teáskanál almaecettel korrigálható.
Konyhai fortélyok
A tojásfőzésnél egy kis almaecet segít, hogy ne repedjen meg a tojás héja. A legnagyobb hőségben is kemény marad a zselatin, ha 1 teáskanál almaecetet adunk hozzá. Az almaecet segít abban is, hogy az olajban sütött ételek ne szívják meg magukat olajjal – 1 teáskanál ecet a zsiradékhoz egészségsebbé teszi az ételt.
Az egészséges majonéz készítése
„Tegyünk egy tálba egymás után 1 tojást, 1 evőkanál almaecetet, ¼ liter olajat, 1 teáskanál mustárt, csipetnyi sót és cukrot. A hozzávalók mind legyenek szobahőmérsékletűek. Az elektromos habverőt először merítsük a masszába, és csak azután kapcsoljuk be;lassan emelgessük alulról felfelé, amíg el nem készül a majonéz.”
Egy igen ínycsiklandó citromos-narancsos ecet
Hozzávalók:
Elkészítése
Hámozzuk meg a narancsot, és vágjuk apró darabokra. Töltsük a csíkokra vágott gyümölcshéjjal, citromfűvel és az almaecettel együtt egy jól zárható üvegbe. 3 hétig hagyjuk állni hűvös, sötét helyen.
Almaecet a háztartásban
Mint vízkőoldó
A vízköves edényt töltsük meg tele vízzel és adjunk hozzá 3 evőkanál almaecetet, Néhány óra állás után könnyedén eltávolíthatóak a lerakódások.
Mint áztatószer
Mosás előtt az erősen szennyezett ruhát permetezzük be almaecettel, a szennyeződés eltűnik, a ruha puha lesz.
Mint tisztító, ápolószer
A szivacsokat, keféket 1:1 arányú ecetes vízben tisztíthatjuk meg.
A vágódeszkákat hígítatlan almaecettel fertőtleníthetjük.
A ruhákon a kifényesedések ecetes vízzel való kefélés után eltűnnek.
A gyapjú, selyem holmik utolsó öblítőjéhez adagolt kevés almaecet öblítőszerként funkcionál, és a színeket élénkíti is.
A szőnyeg foltjai eltüntethetők ecetes vízbe mártott szivaccsal, ráadásul a színek felélénkülnek.
Mint szagtalanító
A friss festék vagy cigarettaszag eltűnik, ha tiszta ecettel teli tálat helyezünk el a szobában.
Mint növényápoló
Ha a vágott virág vizébe 2 evőkanál ecetet és 2 evőkanál cukrot teszünk, tovább friss marad. A nagylevelű szobanövényekről a port 1:1 arányú, langyos almaecetes vízzel távolíthatjuk el.
Most búcsúzunk az almaecettől. Ezzel a sok hasznos információval gazdagabban egészségesebb életet élhetünk, és a környezetünk s tisztább, és szebb lesz.