"Nem szabad vizet inni, mert az nagyon erős ital. Fenntartja azokat a nagy hajókat."
Grafiti
Az adventet és a karácsonyt finom étkekkel már köszöntöttük, így most az óév búcsúztatásához ismét kölcsön vesszük a “Karácsony” c. MKB kiadvány szerzőinek ital-ötleteit. Igyekszünk az alkoholos változatok mellé becsempészni még a gyerekek számára is iható koktélokat.
András téli koktélja (Liebenau András)
Hozzávalók:
Elkészítése:
Tegyük a jégkockák felét egy shakerbe, öntsük hozzá a brandyt, a fehér és a barna rumot, a narancslét, az amarettot, az angosturát, és rázzuk össze. A maradék jeget egy írkávés pohárba tegyük, majd szűrjük bele az italt. Narancs- vagy citrom szeletekkel díszítsük, szívószállal fogyasszuk.
Tom Collins (Lakits Ákos)
Hozzávalók:
Elkészítése:
“Pohárba bele, jól összekeverjük, gyorsan megisszuk, aztán mosolygunk nagyokat!”
Sherry-shake (Solymosi Dóra)
Hozzávalók:
Elkészítése:
A sherryt, a likőrt, a gint és a tejszínt a jégkockákkal összemixeljük. A jégkockákat a mandarin gerezdekkel kehelybe tesszük, majd ráöntjük az italt. Menta Levéllel díszítjük. Elkészítési idő: 5 perc!
Bailey’s koktél (Földesi Sándor)
Hozzávalók:
Elkészítése:
Előmelegített pohárba öntjük a Bailey’st, a karamellt és a fagylaltot, majd ezt leöntjük forró kávéval, megszórjuk fahéjjal, a tetejére tejszínhabot teszünk és mandulával díszítjük.
Grog special (Karmazin András)
Hozzávalók:
Elkészítése:
Töltsük a rumot és a Rigoletto mixet egy csészébe, ízesítsük szegfűszeggel és a friss lime levével, öntsük fel forró vízzel, és a kedvenc teafüvünk hozzáadásával készítsük el a grogspecialitásunkat.
Gyümölcsös forralt bor (Gulyás Attila)
Hozzávalók:
Elkészítése:
Valamennyi hozzávalót egy fazékba öntjük, fahéjjal, cukorral ízesítjük és felforraljuk. Negyed órát állni hagyjuk, majd poharakba szűrve kínáljuk.
Rumos ananászbólé (Mihálszki Zsolt)
Hozzávalók:
Elkészítése:
Az ananászt leszűrjük és egyforma kis darabokra vágjuk. Bóléstálba tesszük. Rálocsoljuk a rumot, rászórjuk a porcukrot, és jól összekeverjük. Lefedve fél napig érleljük a hűtőben. Ezután felkeverjük, ráöntjük a bort meg az ananászlevet. Ismét állni hagyjuk. Közvetlenül fogyasztás előtt felöntjük a pezsgővel, és azonnal tálaljuk.
Ünnepi puncs (Haypál Balázs)
Hozzávalók:
Elkészítése:
A teát 1 liter vízzel leforrázzuk. Egy külön edényben a rumot, a mézet és a gyömbér szirupot felforrósítjuk, majd az egészet a teához öntjük. Citrom- vagy narancs karikákkal díszített pohárban kínáljuk.
Tojáslikőr (Török Ádám)
Hozzávalók:
Elkészítése:
A tojások sárgáját keverje simára a vaníliarúd kikapart belével, vagy a vaníliás cukorral és a porcukorral. A felforralt és lehűtött tejet és az alkoholt apránként adagolja hozzá. Pihentesse hűvös helyen és 2-3 naponként rázza össze. Jól behűtött likőrös pohárban vagy konyakos pohárban, tejszínhabbal díszítve kínálja.
Alkoholmentes italok
Tojáslikőr gyerekeknek (Török Ádám) fogyasztás előtt max. 1 nappal készítendő!
Hozzávalók:
Elkészítése:
Keverje simára a lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön főzze 5 percig. Vegye le az edényt a tűzről, öntse bele a vaníliás cukrot is és jól keverje el. Ezután hűtse le. Szervírozza melegen, szerecsendióval díszítve, vagy tegye a masszát turmixgépbe és adjon hozzá egy csésze széttört jeget. Mixelje habosra, a tetejét díszítse szerecsendióval.
Fűszeres melegítő (Hlavátsch Detti)
Hozzávalók:
Elkészítése:
A narancsléhez hozzáadjuk a szegfűszeget és a fahéjat, 5 percig forraljuk, majd 30 percig állni hagyjuk. A tealeveleket fél liter forró vízzel leöntjük és 5 percig állni hagyjuk, mézzel édesítjük. A narancsléhez öntjük a teát, hozzáadjuk az ananászlevet, belekeverjük a szerecsendiót. Az egészet még egyszer átforraljuk, forrón kínáljuk.
Egy virtuális koccintással egészségben bővelkedő, sikeres és boldog új évet kívánok!