"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván."
Paul Gauguin
Mielőtt tetőfokára hágna a kétségbeesés a karácsonyi sütés-főzés körül, laza, francia módra néhány gasztro ötlettel szolgálunk Mireille Guiliano. “Francia nők télen-nyáron” c. könyvéből. Egyszerűek és nagyszerűek! Igazán megállják helyüket az ünnepi asztalon is.
Zellerleves (6 főre)
Hozzávalók:
Elkészítése:
Az olajban dinszteljük meg a hagymákat, majd rá tesszük a zeller és a krumplit. Együtt 10 percig dinszteljük. Utána hozzáöntjük a zöldséglevest, ízesítjük a babérlevéllel és sóval, borssal. 15-20 perc főzés után tejet hozzáadjuk óvatosan, majd még 5 percig főzzük. Krutonnal tálaljuk és tehetünk rá összeaprított zellerlevelet is.
Lazac naranccsal csomagban (4 főre)
Hozzávalók:
A páchoz:
Elkészítése:
A pác alapanyagait összekeverjük és felére redukáljuk lassú főzéssel. 8 db téglalap alakú alufóliát kivágunk, úgy, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy a hal ráférjen és körben maradjon 5 cm perem. Beolajozzuk. A lazacokat rátesszük a 4 fóliára, ráöntjük a páclevet. Sózzuk és borsozzuk. A másik 4 db fóliát a tetejére tesszük és oldalt behajtjuk. A csomagokat sütőpapírra tesszük, és előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Barna rizs illik hozzá.
Kacsamell mézes mártásban (4 főre)
Hozzávalók:
Elkészítése:
Közepes lángon 3-3 percig pirítjuk a kacsamell mindkét oldalát, majd félretesszük. A zsírt, ami kisült belőle, kiöntjük. A serpenyőben közepes lángon melegítjük az ecetet, a mézet és az erőlevest és az ottmaradt kis húsdarabkákat. A kacsamelleket 1.5 cm darabokra vágjuk és visszatesszük a mártásba, é ízlés szerint készre főzzük. Sóval, borssal ízesítjük. A recept az írónő ajánlata szerint csirkehússal vagy disznóhússal is elkészíthető.
Dinsztelt sárgarépa gyömbérrel (4 főre)
Hozzávalók:
Elkészítése:
A sárgarépát vékonyra vágjuk és összekeverjük a naranccsal, citrommal, gyömbérrel, hagymával, olívaolajjal, sóval és borssal. A vajat felmelegítjük, beletesszük az összes hozzávalót, kivéve a koriandert. 20 percig pároljuk. Tálalás előtt tesszük hozzá a koriandert.
Banán mousse (4 főre)
Hozzávalók:
Elkészítése:
Az összes hozzávalót összekeverjük, a tojásfehérjét a végén, óvatosan tegyük hozzá. 1 órára hűtőbe tesszük. És már kész is a finom csemege!
Remélem, sikerült olyan recepteket kiválasztanom és megosztanom, amelyeket játszva el lehet készíteni, és így marad idő szeretteinkre.
A francia főétkezés elképzelhetetlen sajt nélkül, most egy hangulatos fotóval búcsúzom: