TáplálkozásNot Only For Sexagenarians

A francia nők téli főzőcskézése

2021-12-16 11:29:19

"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván." 

Paul Gauguin

Mielőtt tetőfokára hágna a kétségbeesés a karácsonyi sütés-főzés körül, laza, francia módra néhány gasztro ötlettel szolgálunk Mireille Guiliano. “Francia nők télen-nyáron” c. könyvéből. Egyszerűek és nagyszerűek! Igazán megállják helyüket az ünnepi asztalon is.

Zellerleves (6 főre)

Hozzávalók:

  • 2 ek. olívaolaj,
  • 50 dkg zeller, kockára vágva,
  • 35 dkg krumpli, kockára vágva,
  • 1 póréhagyma fehér része szeletelve,
  • 2 fej hagyma apróra vágva,
  • 2 mogyoróhagyma apróra vágva,
  • 4 csésze zöldség erőleves,
  • 1 babérlevél, só, bors,
  • 1 csésze tej,
  • kruton.

Elkészítése:

Az olajban dinszteljük meg a hagymákat, majd rá tesszük a zeller és a krumplit. Együtt 10 percig dinszteljük. Utána hozzáöntjük a zöldséglevest, ízesítjük a babérlevéllel és sóval, borssal. 15-20 perc főzés után tejet hozzáadjuk óvatosan, majd még 5 percig főzzük. Krutonnal tálaljuk és tehetünk rá összeaprított zellerlevelet is.

Lazac naranccsal csomagban (4 főre)

Hozzávalók:

  • 4 lazacfilé 10-10 dkg
  • só, bors, olívaolaj.

A páchoz:

  • ½ csésze narancslé,
  • 1 ek citromlé,
  • 1 ek száraz vermut,
  • 2 ek szójaszósz,
  • 1 ek apróra vágott gyömbér,
  • 1 csipet cukor,
  • só, bors.

Elkészítése:

A pác alapanyagait összekeverjük és felére redukáljuk lassú főzéssel. 8 db téglalap alakú alufóliát kivágunk, úgy, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy a hal ráférjen és körben maradjon 5 cm perem. Beolajozzuk. A lazacokat rátesszük a 4 fóliára, ráöntjük a páclevet. Sózzuk és borsozzuk. A másik 4 db fóliát a tetejére tesszük és oldalt behajtjuk. A csomagokat sütőpapírra tesszük, és előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Barna rizs illik hozzá.

Kacsamell mézes mártásban (4 főre)

Hozzávalók:

  • 2 kacsamell kb. 75 dkg,
  • 4 ek sherry ecet,
  • 4 ek méz,
  • 2 ek csirkeerőleves,
  • só, bors.

Elkészítése:

Közepes lángon 3-3 percig pirítjuk a kacsamell mindkét oldalát, majd félretesszük. A zsírt, ami kisült belőle, kiöntjük. A serpenyőben közepes lángon melegítjük az ecetet, a mézet és az erőlevest és az ottmaradt kis húsdarabkákat. A kacsamelleket 1.5 cm darabokra vágjuk és visszatesszük a mártásba, é ízlés szerint készre főzzük. Sóval, borssal ízesítjük. A recept az írónő ajánlata szerint csirkehússal vagy disznóhússal is elkészíthető.

Dinsztelt sárgarépa gyömbérrel (4 főre)

Hozzávalók:

  • 4 sárgarépa,
  • 1 citrom húsa és leve,
  • 1 narancs húsa és leve,
  • 2 kiskanál apróra vágott gyömbér,
  • 2 közepes hagyma apróra vágva,
  • 2 ek olívaolaj,
  • 2 ek vaj,
  • 2 ek friss korianderlevél.

Elkészítése:

A sárgarépát vékonyra vágjuk és összekeverjük a naranccsal, citrommal, gyömbérrel, hagymával, olívaolajjal, sóval és borssal. A vajat felmelegítjük, beletesszük az összes hozzávalót, kivéve a koriandert. 20 percig pároljuk. Tálalás előtt tesszük hozzá a koriandert.

Banán mousse (4 főre)

Hozzávalók:

  • 3 nagyon érett banán, összetörve,
  • 2 citrom leve,
  • 3 narancs leve,
  • 2 ek méz,
  • 1 kk vaníliakivonat,
  • 1 csésze joghurt,
  • 3 tojás fehérje keményre verve.

Elkészítése:

Az összes hozzávalót összekeverjük, a tojásfehérjét a végén, óvatosan tegyük hozzá. 1 órára hűtőbe tesszük. És már kész is a finom csemege!

Remélem, sikerült olyan recepteket kiválasztanom és megosztanom, amelyeket játszva el lehet készíteni, és így marad idő szeretteinkre.

A francia főétkezés elképzelhetetlen sajt nélkül, most egy hangulatos fotóval búcsúzom:


 francia gasztronómia, kulinária, karácsonyi ételek


 

DrKónya Judit


Sixties.hu