„Nyár van, nyár
Röpke lepke száll virágra,
Zümmög száz bogár…
W. de Wycombe ( Nyári kánon)
Amikor még apró, játékos bárányfelhők sem úszkálnak az égen, a ragyogó napsugarak jó kedvre derítenek, kis szellő lengedez – na ekkor vágyakozunk igazán egy kellemes kerti parti után.
És nem kell „túltolni” a készülődést, hiszen az egyszerű, de nagyszerű falatkák, a hűtött alkoholos és alkoholmentes italok, az egészséges, finom, nem bonyolult édességek feldobják a társaság hangulatát, jó alapot nyújtva a vidámságnak, a laza tere-ferének.
Az „1001 háztartási tipp” c. könyvben remek ötleteket találtam, melyeket most szívesen megosztok.
Koktélkolbászozás
A koktélkolbászokat forgassunk enyhe thai chiliszószba, személyenként 6-8 kolbászkát számoljunk, és süssük a grillrácson aranybarnára. Ha a grillezés előtt átlósan elvágott toastkenyerekbe csomagoljuk őket, nem kell attól tartanunk, hogy bárki éhes marad.
Furfangos szendvicsek
Csomagoljunk be grissinit vagy spárgát pármai sonkával. Csavarjuk be szilvát vagy datolyát csípős szalámival vagy baconnal, és süssük meg grillen vagy akár serpenyőben. Beburkolhatunk szalonnacsíkokba sajtpálcikákat és 5 kicsit grillezzük meg.
Lazac tekercsek
A füstölt lazacszeleteket kenjük be vékonyan mustárral, és tekerjük fel egy kis kupac borsos, friss sajttal. Dugjunk a tekercsekbe egy-egy kapribogyót.
Sajtos uborkás hajócskák
Kicsi, eltenni való ubikat hosszában vágjuk ketté, és kaparjuk ki a magvas részüket. Halmozzunk rá néhány sajtkockát és gyümölcsös chutneyt vagy gyümölcszselét. Pl. egy pikáns mangó chutney igen finom márvány sajttal.
A megunhatatlan sajtnyársak
Érett, kemény sajtot vágjunk kockára. Szúrjuk nyársra négyfelé vágott, friss fügével, mangókockákkal, aszalt sárgabarackkal vagy szilvával. Tegyünk rá néhány csepp mézet vagy édes chiliszószt.
Fűszeres vaj – grillezett husikhoz
A hús – legyen az sertés, marha vagy szárnyas – sokkal ízletesebb fűszeres vajjal. 10 deka puha vajat turmixoljunk össze két csokor friss fűszerrel pl. snidling, petrezselyem, menta vagy kapor jöhet pl. számításba. A vajat simítsuk sütőpapírra vagy alufóliára, vékony, hosszúkás téglaalakban. Tekerjük fel akár a szaloncukrot és tegyük a hűtőbe vagy fagyasztóba. Használat előtt vegyük ki, és szeletelve tegyük a húsra. A fűszervajat kisebb süteményszaggatóval formázhatjuk, és mint a jobb vendéglőkben – kínálhatjuk étkezés előtt is ropogós kenyér kíséretében a vendégeinknek.
Alkoholmentes itóka
Egy liter gyömbért (ginger ale-t) összekeverünk 4 citrom, néhány narancs és grapefruit levével és egy doboz kockára vágott ananásszal. Jégbe hűtve fenséges, hűsítő ital – gyermeknek, felnőttnek.
Alkoholos, zselés party shot
Készítsünk gyümölcszselét két rész vízzel és egy rész vodkával, fehérborral, fehér rummal a csomagoláson látható utasítás szerint. Töltsük likőrös poharakba. Amikor a zselé már félig szilárd, tegyünk bele szőlőt, bogyós gyümölcsöt vagy kivit. (Az ananászt kerüljük, mert nem engedi kocsonyásodni a zselét!)
Ne hagyjuk teljesen megszilárdulni. Nagy sikerünk lesz vele!
Citrusfelhő – frissítő desszert
Nagyobb szupermarketekben vásárolhatunk citromkrémet (lemon curd-ot), melyet egy kis maracuja-pürével kell összekeverni. Egyforma mennyiségben édesített, felvert tejszínt és görög joghurtot szintén keverjünk össze. A gyümölcskeveréket és a tejszínes joghurtot rétegezve desszertes kelyhekbe tegyük. Díszítsük pirított kókuszreszelékkel, és azonnal tálaljuk.
Cseppmentes jégrém
Nemcsak a gyerekek bajlódnak a határozottan finom édesség, a jégkrém csepegésével. Egy jó ötlet: Szúrjuk át a pálcikát papír muffin-formán, kerek filter-papíron vagy kávéscsészékhez való, kis papíralátéten, hogy ügyesen felfogjuk a cseppeket. Így már ügyetlenkedés nélkül, saját tempónkban élvezhetjük a desszertünket.
Kellemes partizást kívánok!