Kulináris ÉlvezetekNot Only For Sexagenarians

Szeretettel készített mentes ünnepi ételek

Livingly prepared lactose ang gluten-free foods

2023-12-21 11:16:03

“Ha csak azt teszem, amit a szívem diktál, minden cselekedetem gyógyítani fog”

Kurt Tepperwein

 

Közeledik az év legmeghittebb ünnepe. Igyekszünk szeretetünk kifejezéseként nemcsak ajándékokkal, hanem  finom falatokkal is elhalmozni szeretteinket.

Sokan már az ünnep előtt fogyókúráznak, hogy felkészítsék magukat a büntetlen falatozásra. Pedig sanyargatás nélkül is boldogulhatunk, ízletes  ünnepi ételek egész sora vár ránk: amiről elsőre úgy tűnik, hogy mindenmentes, azaz valószínűleg nem nyújt kulináris élvezetet, arról bebizonyosodik, hogy igenis érdemes vele kellemes gasztro perceket szerezni.

Most néhány egészséges, glutén-, laktóz-,tejfehérje-, tojás, és szójamentes recepteket készülök bemutatni Felcsiki Tünde: “Mentes pillanatok” c. receptkönyvéből.

Az első még a vegák kedvence is lehet:

Almás zellersaláta csicseriborsó fasírttal

Hozzávalók a salátához:

  • 6 db reszelt alma,
  • 1 db reszelt zellergumó,
  • 5 db reszelt sárgarépa,
  • 1 db jégcsapretek,
  • ½ citrom kifacsart leve.

Elkészítése:

A lereszelt hozzávalókat összekeverjük, és leöntjük az alábbi, a hozzávalókat jól elkevert öntettel:

Hozzávalók:

  • 3 dl rizstejszín,
  • 0.5 dl víz,
  • 1 citrom kifacsart leve,
  • só, bors,
  • kurkuma, 
  • őrölt mustármag,
  • petrezselyem,
  • porított nádcukor.

Hozzávalók a csicseriborsó fasírthoz:

  • 20 dkg csicseriborsó,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 csapott evőkanál csicseriborsó liszt
  • őrölt római kömény,
  • őrölt koriander,
  • só, bors.

Elkészítése:

A csicseriborsót mosás után, egy éjszaka áztatjuk, majd a fokhagymával együtt ledaráljuk. A fűszereket és a finomra vágott  petrezselymet beledolgozzuk. Fél óra pihenés után forró, a fasírtokat ellepő olajban sütjük 2-3 perc alatt. Ha szétesne, csicseriborsó lisztet kell még hozzá adni.

Következik egy húsimádóknak való finomság:

Gesztenyével töltött pulykarolád füge rizottóval (4 személyre)

Hozzávalók:

  • 4 db, 12 dkg-os pulykamell-filé szelet
  • 1 zacskó natúr, egész, tisztított, főtt gesztenye,
  • 15 db konyhakész, aszalt füge,
  • 30 dkg jázmin rizs,
  • 2 dl rizstejszín,
  • 10 dkg növényi margarin vagy kókuszolaj,
  • só, őrölt fahéj,
  • reszelt szerecsendió,
  • 1 kávéskanál nádcukor.

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el. A gesztenyéhez hozzáadunk 1 dl rizs tejszínt, fűszerezzük szerecsendióval és fahéjjal, hozzáadunk 5 dkg növényi margarint, sózzuk, majd pépesítjük.

A pulykamell szeleteket kicsit kiklopfoljuk, a masszát óvatosan kenjük rá,feltekerjük, a két oldalát tömködjük a feltekert húsba. A növényi olajjal megkent alufóliába belehelyezzük a töltött húst és lezárjuk, mint egy szaloncukrot. A hengereket 190 fokon kb.45 percig sütjük.

A sütőből való kivétel után 10 percig pihentetjük.

A rizottóhoz a rizst forró kókuszolajban megpirítjuk és felöntjük kétszeres vízzel. Megsózzuk és 10 percig főzzük. A fügét pici kockákra vágjuk és forró növényi olajban rövid ideig átforgatjuk. Hozzáadunk 2 dl vizet, a maradék 1 dl rizstejszínt, a visszamaradt gesztenyés tölteléket és kevés cukrot. Összeforraljuk.

A húsokat kicsomagolva lepirítjuk, majd a jázmin rizzsel és a füge szósszal tálaljuk.

Édesség nélkül nincs ünnep. Jöjjön most a narancsos-diós brownie receptje.

Hozzávalók:

  • 30 dkg kókuszvirágcukor,
  • 20 dkg kókuszzsír,
  • 15 dkg cukormentes kakaópor,
  • 10 dkg mandulaliszt,
  • 6 dkg rizsliszt,
  • 4 dkg kókuszliszt,
  • 2 ek vizes tápióka keményítő,
  • 1 kiskanál citromlé,
  • 2-3 dl kókusztej,
  • 1 marék pucolt, darabolt dió,
  • 1 db narancs leve és héja,
  • 1 kiskanál bourbon vanília,
  • 1 késhegynyi sütőpor,
  • csipet só.

Elkészítése:

Vízgőz fölött egy tálban megolvasztjuk a kókuszzsírt, és bele keverjük csomómentesre a kakaót. Beleszórjuk a vaníliát, majd félretesszük kihűlni.

A liszteket össze szitáljuk a sütőporral, a sót és a citromlevet hozzáadjuk. A többi hozzávalót robotgéppel összekeverjük. Egy tálban egy csapott kiskanál tápióka keményítőt kikeverünk 3 evőkanál vízzel. Ebből a vizes keményítőből 2 evőkanálnyit a masszához adunk.

Fontos: annyi kókusztej kerüljön a masszába, hogy puha, krémes állagú legyen!

Sütőpapírral bélelt, magasabb falú tepsibe tegyük, 180 fokon 15-20 percig süljön.

A süti akkor van készen, ha a teteje kezd repedezni,, és a tűpróbával ragacsos, nedves, szinte nyersnek tűnik a tésztája. Akkor ki kell venni sürgősen a sütőből és hagyni kihűlni. Szeletelésig még szilárdul. Langyosan a legfinomabb, ekkor még a csoki folyik a belsejében.

 

A fenti ételek igyekeznek a súlygyarapodást elkerülni, persze változatlanul érték a mérték: bármilyen finomra is sikerült étel-alkotásunk, ne együk degeszre magunkat, és az italozásban se szabaduljunk el , akkor bátran állhatunk a mérlegre az ünnepek után is.

Csodás, meghitt karácsonyi ünnepeket kívánok!


 karácsonyi desszertek,karácsonyi menü, mentes ételek


 

DrKónya Judit


Sixties.hu