Kulináris ÉlvezetekNot Only For Sexagenarians

Egyszerű étkek egy csipet szicíliai életörömmel

2020-08-18 11:22:53

“Vannak helyek, amelyeknek már puszta említése vándorkedvvel tölti el a szívünket”

Hans Christian Andersen

Igen, tényleg vannak ilyen helyek! Ezek egyike: Szicília, ahová egyszer már eljutottam, de reménykedem benne, hogy a közeljövőben újra megtehetem ezt. Mint minden Ikrek csillagjegyűnek, a vándorlás, a tájak felfedezése az egyik legnagyobb öröm. Most be kell érnem - a biztonság kedvéért - a virtuális utazással, visszaemlékezve a gyönyörű helyeken eltöltött pillanatokkal, hálát adva minden egyes percért!

A napokban kezembe került Frances Mayes „Édes élet Itáliában” című könyve, mely a nagysikerű „Napsütötte Toscana” folytatása, és éppen Szicíliába kalauzol el bennünket a megszokott könnyed, olvasmányos stílusban, azt ígérve, hogy olvasva együtt kalandozunk a regény hőseivel, velük érezzük át azt a megfoghatatlan életörömöt, amit ott jártamkor én is éreztem.

A regény bővelkedik könnyen elkészíthető, pénztárcakímélőnek mondható, de annál ízletesebb receptekkel. Ezekből idézek fel néhányat.

Készítsünk Caponata-t!

A szicíliai napon aszalt paradicsomnál kevés étvágygerjesztőbb alapanyagot lehet elképzelni, pláne, ha szardellával felturbózzuk és gazdagon fűszerezzük. Lássuk, hogyan!

„Süssünk meg a sütőben két közepes méretű padlizsánt (alufólián, 350 fokon, fél óráig.) Aprítsunk fel fél csésze zöld és fél csésze fekete kimagvazott olívabogyót. Dinszteljünk meg egy nagyméretű, apróra vágott vöröshagymát három-négy gerezd fokhagymával. Vágjuk apró kockákra a padlizsánt, és keverjük a hagymához. Az intenzív ízű szicíliai paradicsomszósz hiányában keverjünk el öt-hat, napon aszalt, szétnyomkodott paradicsomot fél csésze sűrített paradicsomban és egy csésze paradicsomszószban, majd keverjük a padlizsánhoz. Szeleteljünk fel három-négy filézett szardellát, és adjuk a keverékhez két evőkanál kapribogyóval, egy marék apróra vágott petrezselyemmel és a felaprított olívabogyóval együtt. Ízesítsük oregánóval, sóval és borssal.” Egy nappal korábban elkészítve a legfinomabb. Egy hétig hűtőben eláll ez a kb. ötcsészényi finom szósz.

A csípős olívabogyó (Olive Picanti) titka

„Aprítsunk fel két kisméretű erős paprikát – egy pirosat és egy zöldet - dinszteljük meg egy kisméretű, apróra vágott hagymával. Keverjünk hozzá két csésze nagy szemű zöld olívabogyót, adjunk hozzá leheletnyi olívaolajat és citromlét. Éjszakára pihentessük a hűtőben.”. Isteni csemege egy kis vörösbor iszogatása mellé!

A folyékony napfényt idéző citromos tészta (Pasta al Limone)

„Főzzünk tésztát – spagettit vagy tagliatellét – hat személyre. (Ha kevesebben vagyunk, akkor is elfogy!) Facsarjunk ki annyi citromot, hogy fél csészényi citromlevet kapjunk. Szűrjük le a tésztát, majd keverjünk el benne félcsészényi apróra vágott petrezselymet, és adjuk hozzá a citromlét, illetve reszelt parmezánt, ízlés szerinti mennyiségben.” Ennél egyszerűbb tésztaétel aligha létezik, de ízletessége vetekszik akár melyik fifikásabb társával. Tehetünk mellé frissen elkészített salátát vagy – a gourmet-k megbolondíthatják rákkal az alábbiak szerint: „Félkilónyi rákot két evőkanál vajon vagy olívaolajon megkapatunk, fehérborral meglocsoljuk, egy pillanatra felforraljuk, hozzákeverjük a citromlét, majd a tésztára tesszük.”

A mentás cukkini varázslata

„Vágjunk vékony szeletekre nyolc zsenge cukkinit. Ha reszeljük, öntsük le róla a levét. Kapassuk meg forró olívaolajon, melyben előzőleg üvegesre pároltunk néhány gerezd fokhagymát. Keverjünk bele apróra vágott petrezselymet és mentát, majd ízesítsük sóval és borssal. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.” Igazi könnyű, nyári étel forró napokra!

Citromos lepény pirított mandulával – édesszájúak örömére

„Négy citrom levét és lereszelt héját alaposan keverjük ki másfél csésze cukorral. Keverjünk el 2 evőkanál olvasztott vajat 4 evőkanál liszttel, majd adjuk hozzá a cukros citromlét. Folyamatos keverés mellett, finoman öntsünk hozzá két csésze forró vizet és tegyük fel főni. Folyamatosan kevergetve, addig főzzük kis lángon, amíg jól be nem sűrűsödik. Úgy állítsuk be alatta a lángot, hogy főjön a keverék, de sose forrjon! Adjunk hozzá 2 evőkanál tejszínt. Kicsit hagyjuk hűlni. Verjük fel keményre négy tojás fehérjét, a végén adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot. Pirítsunk meg egy csészényi felezett mandulát, 350 fokos sütőben, 5-7 percig, közben egyszer-kétszer mozgassuk meg a tepsit. Semmit sem könnyebb odaégetni, mint a magvakat! Szórjuk meg őket egy kis cukorral. Öntsük a citromos krémet a lepénytésztára, osszuk el a tetején a mandulát, végül borítsuk be a tojáshabbal. 350 fokon süssük addig, amíg a citromos krém meg nem barnul.” Ez a különleges édesség már egy kis ügyességet igényel, de igyekezetünkért kárpótol az elkészült süti! Szicíliában illatos Moscato bor dukál hozzá, de finom magyar desszertborral is kellemes lehet. Én még a Limoncellot is megkockáztatnám mellé.

Jó étvágyat és jó álmodozást a morajló tengerről, az áldott napfényről, az azúr kék égről!

A sokat emlegetett citrom képével idézem fel a szicíliai ételeket:


olasz ízek, szicíliai ételek, olasz kulináris életöröm 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu