„…A hatodik napon
az Atya, hogy művét bevégezé,
örömében, mert ily
szépet alkotott,
a földet két kezébe vette
s rá csókot nyomott.
Ott, ott, hol ajka illeté,
ott van Szicília.”
(Renzino Barbera)
Már régóta terveztem ezt a csodás kirándulást e fantasztikus mediterrán szigetre. Most megvalósult ez az álmom, a City Holiday Utazási Irodával eljutottam Olaszország eddig általam még nem látott részére, és ezt a varázslatos nyolc napot sokáig emlegetni fogom.
Az időjárás is kedvezett, kellemes nyárutó fogadott, sok napsütéssel és 20 C fok körüli hőmérséklettel. Még úszni is lehetett a kristálytiszta tengerben. Itt a tenger partja homokos, de nem porhomok, hanem inkább a panírhoz használt zsemlemorzsához hasonlít. A fürdőzéshez apró kavicsokon visz az út a fokozatosan mélyülő vízbe, melynek alját szabad szemmel megfigyelhetjük, még búvárkodni sem kell.
Mi a titka a Földközi térség legnagyobb szigetének?
A Grafiche Milan Cards snc. Friss, magyar nyelven is megjelent gyönyörű kiadvány szerint Szicília „a nap, a természet, a történelem, a kultúra, az ínycsiklandozó ételek és kiváló borok szigete.” És ez szó szerint így is van.
Csala Natália nagy történelmi ismeretű idegen vezetőnk hosszan ismertette a sziget színes történelmét. Az i.e. 2000-1000 körül az első ismert népek keleten a siculok, nyugaton a sicanok voltak. Majd 17(!) különböző nép rétegződött itt, köztük a föníciaiak, görögök, rómaiak, muzulmánok, mórok, normannok, svábok, franciák, spanyolok, osztrákok, melyek mind - mind nyomot hagytak Szicília társadalmára, gazdaságára és kultúrájára. Csodálatos építészeti műremekekben gyönyörködhetünk, palotákban, templomokban, szobrokban, szökőkutakban. Szinte minden település ókori vagy középkori műemlékekkel várja az idelátogatókat.
Mielőtt úti élményeimet szubjektív módon, de rendezett formában közreadnám, néhány szó a Szicíliáról hallottakról:
Az 5 millió lakosú sziget 1000 km-es tengerparttal büszkélkedhet, melyhez még hozzáadódik a kb. 500 km part a szigetcsoportok körül. A sziget jelképe a meglehetősen bizarr medúzafej háromlábbal (Trinakria), mely a görögök előtti időkből származik és a sziget formájára (a háromszögre) utal. Ehhez hozzáfűzném a Hetedhéthatár. hu internetes oldalon talált magyarázatot a jelképről: „Azonban már a Kr. e. V. szd-ban „végzetes” tévedés történt; a háromszög elképzelést összetévesztették a három lábbal (Triscele); így Szicília emblémáját jelenleg is három láb alkotja egy Medúza fej körül, amely szimbolizálhatja a Nap három alakját – a tavasz, nyár és a tél istene – vagy a Hold három fázisát. A sziget újkori elnevezése (Szicília), amelynek feltehető jelentése „termékeny”.
Szicília 25%-a hegyvidék, 61%-a domb és 14%-a sík terület, mezőgazdasági művelésre alkalmas (Cataniai alföld). Jellemző tradíciói közül Natália kettőt említett: a festett fából készített szekeret és a marionette bábuk készítését.
Érdekes volt megtudni, hogy a mediterrán étrend is szerepel az UNESCO által védett listán, melynek lényeges eleme az olíva, a durum tésztából készített kenyér (igen finom!), és a tészta, a sok hal és tenger gyümölcsei, a temérdek zöldség, melyet köretként fogyasztanak száműzve a sok rizst és krumplit az étrendből. Különös szerepet tölt be a padlizsán, mely pl. Bellini Norma c. operájának főszereplőjéről elnevezett tésztaétel – a Pasta alla Norma – egyik fő összetevője. Eddig azt sem tudtam, hogy a kedvenc reggelijük mindig édes: briós, croissant vagy kétszersült lekvárral, mellé capuccino, melyet ők kizárólag a reggelihez fogyasztanak. Az egyszerű turistáknak bocsánatos bűn, ha 11 óra után isznak ebből a nálunk is igen kedvelt italból. Egy szicíliai specialitás az arancino, mely csak alakra hasonlít a narancshoz (arancia), mely főtt rizsből készül, amit raguval vagy mozarellával töltenek, majd panírozva, olajban kisütnek. Az arancino receptje meglehetősen komplikált, így inkább a Pasta alla Norma – padlizsános penne – receptjét közlöm e cikk befejezéseként:
Pasta alla Norma
Hozzávalók:
400 g penne tészta, de más durum tésztából is elkészíthető
1 nagyobb padlizsán,
10 dkg sós ricotta,
1,5 kg paradicsom,
2 gerezd fokhagyma,
Sok bazsalikom levél (legalább 5 a mártásfőzéshez, és néhány a díszítéshez)
Elkészítése:
A padlizsánt feldaraboljuk és besózva egy órán át szűrőben állni hagyjuk. Utána kevés olíva olajon megsütjük. A meghámozott paradicsomot, a fokhagymát és a bazsalikomot kevés sóval mártássá főzzük. A tésztát tengersós vízben fogkeménnyé (al dente) kifőzzük. A mártásba tegyünk egy kisebb merőkanálnyit, hogy sűrítsük vele. A mártással, a padlizsánnal a tésztát forgassuk össze. A tetejére tegyük a felkockázott ricottát, és díszítsük bazsalikom levelekkel.
Jó étvágyat hozzá!
Ha étkezés, akkor ejtsünk néhány szót a borokról is. A talán leghíresebb bor itt a Nero D’avola a vörösek közül, míg a fehérek közül a top 10 első helyén az Insolia áll. Ne felejtkezzünk meg a híres Marsala desszert borról sem, mely John Woodhouse angol kereskedő nevéhez fűződik, aki 1773-ban a helyi bort a Sherry előállításához használt metódus szerint állította elő.
Legközelebb az Etnához és Taorminába látogatunk.