„A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.”
Hippokratész
Az anti aging rovatban, a világ Kék Zónáinak ismertetésénél már láttuk, hogy a sok friss zöldség, gyümölcs, magok, halak fogyasztása (tulajdonképpen a mediterrán étrend) mindenütt megjelenik a matuzsálem kort megélt emberek táplálkozásánál, nem beszélve arról, hogy ezek az emberek nemcsak irigylésre méltó kort élnek meg, hanem azt jó egészségben, derűsen élik meg.
Bár igen sokféle táplálkozási módszerre esküsznek a diatetikusok, - melyeket majd bemutatunk ahhoz, hogy mindenki választhasson –talán a legszimpatikusabb, túlzásoktól mentes étrenddel kezdjük vizsgálódásainkat.
A mediterrán étrend
A házipatika.com 10 évet sorakoztat fel a meggyőzés eszközeként:
Ízelítőnek közlünk két szeretett mediterrán receptet a FEMINA.hu-ról:
Hozzávalók:
Töröld szárazra a csirkét, és a belsejét szórd meg sóval, borssal és citromlével. Kösd össze, és a bőrét is dörzsöld be citromlével. Fűszerezd sóval, borssal, tedd egy kivajazott tűzálló tálba, és egy éjszakára rakd be a hűtőszekrénybe. Főzés előtt szórj vajdarabokat a csirkére, öntsd rá a vizet, és szorosan fedd le. Közepesen meleg sütőben süsd 1 órát. Ezután vedd le a tetejét, és süsd további 15 percig, míg a csirke arany barnára pirul. Saját levével leöntve, zöldségekkel tálald.
Hozzávalók:
A hagymát fél dl olaj és 4 evőkanál víz keverékében főzd puhára. Add hozzá a paradicsomot, a finomra vágott petrezselyemzöldet, fűszerezd sóval, borssal, és lefedve párold egy órát, majd öntsd egy tűzálló tálba. Tedd bele a megtisztított, szeletekre vágott vagy egészben hagyott halat, locsold meg borral, a maradék olajjal, sózd meg, borsozd meg, és közepes lángon süsd 40 percig. Öt perccel a sütési idő befejezése előtt tehetsz mellé néhány szem olajbogyót.