„Ha már meg kell önt győzni arról, miért egyen meg valamit, akkor azt nem szabad megennie.”
David B. Agus
Szendi Gábor pszichológus indította el Magyarországon ezt az azóta népszerűvé vált étrendet. Az efajta táplálkozás rakéta gyorsasággal terjed, ugyanakkor sok ellenvetéssel is lehet találkozni megítélésével kapcsolatban. Itt nem csak a vegetariánus vagy a nyers táplálkozás híveinek érveire gondolunk, de az orvos-szakma kritikáira is.
Ide idézzük Szendi Gábor honlapján szereplő rövid ismertetést: „A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak csupán az ember táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrát terhelést jelent a szervezetnek, s ez a civilizációs betegségek fő okozója."
Paleo tanácsok a Szendi honlapról:
"Általános megjegyzések:
Azt el kell ismerni, hogy a paleo étrend úgy robbant be a köztudatba, mint az elefánt a porcelánboltba, hiszen húst- hússal fogyaszt, nem tartalmaz gabonaféléket és hüvelyeseket, valamint tejterméket.
Kedvező viszont, hogy a sajt és a tojás nincs tiltólistán és némi zsírt is vehetünk magunkhoz. A finomított ételek elkerülését és a cukor kiiktatását a paleolit táplálkozás ellenzői sem kérdőjelezik meg.
Robert Crayhon táplálkozáskutató (A Vitalzone honlap idézete szerint) nézete, hogy a gyümölcsök és a zöldségek alacsony glikémiás indexűek, azaz nem emelik drasztikusan a vércukor- és az inzulinszintet. Ezzel szemben a gabonafélék, a burgonya, a hüvelyesek, és a cukor magas glikémiás indexű, így hozzájárul fogyasztásuk a cukorbetegség kialakulásához.
A paleo étrendet követőknél a magas fehérjetartalom a vérnyomásra is kedvező hatású és emeli az energiaszintet. A paleo követői – ezzel sincsenek egyedül – heti egyszeri böjtöt is beiktatni javasolnak az étrendünkbe.
Hátrányaként említik a túl magas gyümölcstartalmat, a kálcium-hiány fellépését és a vörös húsok túlzott fogyasztása miatti egészségügyi problémák fellépését.
Ellenzői között – Benda Judit (antalvali.com) írásából azt emeljük ki, hogy a civilizációs betegségeknek már 10.000 évvel ezelőtt meg kellett volna jelennie a túlzott gabonafogyasztás miatt, hiszen Ázsiában búzát és rizst, Észak-Európában rozst és árpát, Skóciában zabot, Dél- és Kelet Európában búzát, Afrikában és Ázsiában kölest, Dél-Amerikában quinoát és kukoricát fogyasztottak napi szinten, mivel nagy hatóanyag-tartalmuk miatt sok embernek szolgáltak alapvető táplálékul. Benda Judit az elmúlt 150 évben megjelenő civilizációs betegségeket a hatóanyagok csökkenésére, a feldolgozott élelmiszerek megjelenésével indokolja. Megjegyzi továbbá, hogy a szénhidrátok között a finomítatlan szénhidrátok, mint a barna rizs, a teljes kiőrlésű lisztek egészségesek, mellőzésük indokolatlan. A sok hús és halfogyasztás fontos ellenérve, hogy ezek gyógyszereket, antibiotikumokat tartalmazhatnak.
Mindenki maga döntse el, hogy milyen táplálkozás mellett teszi le a voksát.
A kétkedőknek idézek egy interneten keringő viccet a paleo étrendről:
„A paleo étrendnél az első szabály meggyőzni magunkat arról, hogy az ősember is evett nutellát és fornettit.”
Az érdekesség kedvéért bemutatunk néhány – igen ízletes - paleo receptet, amelyeket akkor is beiktathatunk étrendünkbe, ha nem térünk át a paleora.
Cukkinis csirkemell (Receptlap.hu)
Hozzávalók 2 személyre:
Előkészületi idő: 20 perc
Sütési idő: 40 perc
Elkészítés:
Szakács: Csóti Heni
Csokis-körtés muffin (Receptlap.hu)
Hozzávalók 4 személyre:
Paleolit szakácskönyvből sütöttem az újabb paleos muffint. Gluténmentes, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Előkészületi idő: 10 perc
Sütési idő: 25 perc
Elkészítés:
A tojásokat felverem, majd hozzáadom a ledarált mazsolát és a lereszelt körtét, majd jól összekeverem, beledobom az apró darabokra tördelt étcsokit, és jól elkeverem. A másik edényben a picit pirított mandulát és a sütőport, kakaóport jól elkeverem. A száraz és a folyékony alapanyagokat jól összedolgozom, csomómentes legyen. A muffin-formákba kanál segítségével beleadagolom és mindegyik tetejére teszek egy-egy darab körtét. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 22-25 percig készre sütöm. Mikor kihűlt a formából kiszedem.
Én mindent mérleg nélkül mértem, ezért picit több lett a kakaópor, de nagyon ízlik így is. Aki nem biztos a dolgában, használjon inkább mérleget.
Szakács: Csóti Heni
A csatolt fotó is egy paleo pizzáról készült: