„Az étel arra van, hogy jókedvűek legyünk tőle.”
Virginia Macgregor
Kevés étrenddel kapcsolatban találtam ennyi sarkos „pro és kontra” érvet, mint a nyersétel étrenddel kapcsolatban.Szembesítsük a nézeteket!
A nyers növényi étrend előnyei a Napfényes Élet Alapítvány honlapjáról idézve:
- "Tápegész - A nyers növényi ételek természetes formájukban fogyaszthatók. Vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. A növények egymást kiegészítő, teljes egységet képviselő tápanyagokat halmoznak fel. Az emésztésükhöz minden anyagot tartalmaznak.
- Magas napenergia-tartalom - A növények zöld festékanyaguk segítségével képesek közvetlenül felvenni a Nap energiáját a napfényből. (Éppen ezért „Nap-konzerveknek” is hívják őket.) Ezt jelzi erős ún. „biofoton"-sugárzásuk is. A táplálékok közül a friss, érett, nyers gyümölcsök, dió-és zöldségfélék, bogyók, levelek, szárak, gyökerek és magvak bocsátják ki a legerősebb biofoton-sugárzást. Az eltárolt napenergia leginkább sértetlen, természetes formájukban vehető fel belőlük.
- Enzimbőség - Az enzimek jó emésztést és anyagcserét biztosítanak. Lehetővé teszik a tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és olajok) szervezetbe kapcsolását. Hőkezelés hatására azonban (kb. 55°C fok felett) lebomlanak, és ezek hiányában a különböző tápanyagok vagy nem is hasznosulnak, vagy a szervezet saját tartalékaiból kell a szükséges enzimeket előállítania (ami például a hasnyálmirigy természetellenes túlterheléséhez vezet).
- Vitaminbőség - A nyers növényi táplálékok gazdagon tartalmaznak különböző, az emberi szervezet számára fontos vitaminokat. Sok vitamin azonban a hőkezelés (például a C-vitamin 60°C fokon), a túlzott hűtés, vagy akár csak a növény felszínének a megsértése hatására tönkremegy. Az állati eredetű táplálékokban pedig eleve jóval kevesebb vitamin talál-ható, emellett sok vitamint emészthet fel a természetellenes formában fogyasztott (denaturált) ételek (pl. fehér liszt, kristálycukor), valamint az élvezeti cikkek (pl. kávé) fogyasztása is („vitamin- és nyomelem rablás").
- Organikus sótartalom - A növényi táplálék szerves (organikus) sókat tartalmaz, melyet az emberi szervezet képes feldolgozni és beépíteni. A szervetlen sók (pl. tengeri só) ezzel szemben a szervezetben lerakódnak, és jelentős mennyiségű vizet kötnek meg (lg konyhasó pl. 120g vizet), melyek számos betegség forrásai. Tiszta növényi étrendre térve a szervetlen sók és az általuk megkötött víz kiürül a szervezetből; javul az anyagcsere, normalizálódik a vérnyomás. A szerves sók, melyek utánpótlása a növényi táplálékkal biztosított, az enzimek által a szervezetbe épülve maradnak.
- Rostbőség - A nyers növényi ételek gazdagon tartalmaznak rostanyagot, amely serkenti a bélműködést, elősegíti a rend-szeres széklet meglétét, és segít megszüntetni a székrekedést. A beleken gyorsabban áthaladó és onnan könnyebben ki-ürülő salakanyag kevésbé terheli a szervezetet: kisebb az esély a belekben lezajlódó rothadásra, valamint a visszaszívódó mérgező anyagok mennyisége is kevesebb ily módon.
- Optimálisabb fehérjebevitel - Vegyes étrend mellett az optimális fehérjemennyiség többszöröse kerülhet be a szervezetbe. A többletfehérje a belekben rothadáson megy keresztül, melynek méreganyagai a vastagbélből felszívódva elárasztják a szervezetet (önmérgezés). Ez számos betegség okozója. A helyesen összeállított növényi étrend megfelelő mennyiségű fehérjét biztosít a szervezet számára, amely aminosavösszetételét tekintve is optimális - a fehérjeanyagcsere-zavarok tehát kiküszöbölhetők.
- Gyulladásgátló hatás - A természetes étrend számos eleme (főként a gyümölcsök, a citrusfélék és a hagyma, az A és C vitamin) gyulladásgátló hatású. A vegyes táplálkozás ezzel ellentétben fokozhatja a gyulladásokat.
- Antibiotikus hatás - Minden magasabb rendű növényben (főleg fűszernövényekben és a hagymafélékben) kisebb-nagyobb mennyiségben baktérium- és vírusölő anyagok is találhatók, melyek nyers fogyasztás esetén érvényesülnek. Hatásukra gyorsabbá válik a véralvadás, a hajszálérfalak ellenállása nő, a T-limfociták száma megemelkedik, így fokozódik az immunitás. A vegyes táplálkozás ezt csökkenti.
- Megfelelő zsír és koleszterin tartalom - A növényi táplálékban túlnyomórészt telítetlen zsírsavak találhatók, melyek segítik az érvédő koleszterin képződését. Ez kedvező hatású az érrendszerre, szívműködésre és a vérkeringésre; a vérrög-képződés (trombózis, embólia) ellen hat, és gátolja az infarktust. Az állati eredetű táplálék ezzel szemben nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat, melyek fogyasztása az érkárosító hatású koleszterin növekedéséhez vezet.
- Antikarcinogén hatás - A nyers növényi étrend gátolja a rákos elváltozások kialakulását (főként a szőlő, a citrus- és a hagymafélék). A húsos, vegyes étrend és anyagcseretermékei ezzel szemben fő okozói a rákos betegségeknek.
- Lúgosító hatás - A szervezetben végbemenő kémiai folyamatok nagy része lúgos közeget igényel, a lúgos közeg biztosítja az egészséges sejtélet számára kívánatos feltételeket. A növényi étrend lúgosító hatású a szervezetre nézve, míg a vegyes étrend savasító hatással jár. Mivel sok baktérium csak savas közegben képes szaporodni, így a savas közeg meleg-ágya a különböző kórokozók elszaporodásának is"
A Házipatika.com szerint a nyers táplálkozás a vegetarianizmus egyik válfaja, csak növényi táplálékot vesznek magukhoz követői. Ez a táplálkozási forma nem is fogyókúra, hanem életmód, sőt egyeseknek filozófia. Az ételekkel kapcsolatban mindenféle hőkezelést elutasítanak.
Előnyök
- A hőkezeléssel sok táplálék veszít vitamin- és enzimtartalmából, a nyers ételekben ezek a hasznos összetevők megmaradnak.
- A nyers ételek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, így elkerülhető a hirtelen vércukor ingadozás, ezáltal a ránk törő éhségrohamok is.
- Sok antioxidáns jut így a szervezetbe, mely késlelteti az öregedést és tumor-megelőző hatású.
- A növények nagy része nyersen (kivéve a nagyon édes gyümölcsöket) lúgosítja a szervezetet.
A Házipatika.com a nyers táplálkozás hátrányait igen szűkszavúan foglalja össze:
Hátrányok
- Bizonyos magas szénhidráttartalmú zöldségek (pl. burgonya, hüvelyesek) megemésztéséhez a szervezet hőt termel, melyet a főzés során a tűzhely végez el. Ez rengeteg energiát emészt fel, így hamar jelentkeznek a kimerültség, fáradékonyság jelei.
- Bár a nyers ételek vitamintartalma magas, mégis előfordulhat vitaminhiány. Némely vitamin, illetve ásványi anyag (jód , vas, kálcium) jobban felszívódik állati, mint növényi eredetű ételekből.
- Néhány zöldség nyers fogyasztása kellemetlen puffadást okozhat.
- Az étrend nem éppen változatos.
A teljes nyers táplálkozás a mai tudományos kutatások szerint sem egészséges. Az viszont javasolt, hogy együnk minél több nyers ételt.”
Ezen lakonikus rövidségű hátránylistával szemben meglepően sokkoló hátrányokat olvastam a nyersétel étrend hátrányairól a Showbiznisz.blogspot.hu oldalon, bár itt a nyersétel-fogyasztás diétaként volt aposztrofálva.
A blog szerint a nyersétel diéta rövidtávon hatásos lehet, de hosszú távon rendkívül sok egészségkárosító hatással járhat:
- D vitamin hiány,
- Inzulin rezisztencia,
- Kiszámíthatatlan hangulatingadozások,
- Hormonzavar,
- Hideg kéz és láb,
- Hajhullás,
- Csonttörésnél nehéz összeforrás,
- Kóros energiahiány,
- Veszélyes álomba zuhanás pl. vezetésnél,
- Folyamatos gyulladások,
- Szívritmuszavar,
- Izomzatvesztés,
- Bőrbetegségek,
- Fogvesztés,
- Hirtelen öregedés,
- Memóriavesztés,
- Hiánybetegségek,
- Érzékeny emésztőrendszer,
- Izületi fájdalmak,
- Függőség a datolyától és avokádótól,
- Orthorexia (minden gondolatuk az evés körül forog)
Elgondolkodtató :A nyersdiéta atyja, Dr. Doug Graham a blog szerint – képet is közölve – 57 évesen 15-20 évvel öregebbnek néz ki.
Várom a nyersevők tapasztalatait!