Aktuális ProgramokNot Only For Sexagenarians

Már megint főzőcskéztem

2020-09-23 12:54:39

„A mai világban elengedhetetlen alapkövetelmény a gasztronómiában, hogy egy konyhának személyisége legyen”

Széll Tamás

Ha olasz főzőprogramot látok hirdetni – számomra megfelelő időpontban – nem tudom kihagyni. Mostanában az ínséges, utazásmentes időben még jobban hiányzik az autentikus olasz konyha. Jó hír, hogy itthon is sikerül egy kis Itáliát ide varázsolni. Erre igen alkalmas helyszín a Studio Italia Főzőiskola. A toszkán ízvilág különösen kedvencem, amibe ezen alkalommal Guilio Armari séf vezetett be bennünket. Guilio 9 éve él Budapesten, Milánóból származik, és 4 évig a Pomo D’oro csapatát erősítette.

Magyarul szépen beszél, így nem kell olaszul tudnunk ahhoz, hogy vele együtt elkészíthessük a finomságokat.

Lássuk, mi került ezúttal a terülj-terülj asztalkánkra! A menüsorból a legütősebb fogásokat adom most közre.

Egy verhetetlen bruschetta

A bruschettát (bruszketta) sok vendéglátóhelyen kínálják előételként. De nem ezt! Általában apróra vágott paradicsomot, kis bazsalikommal megszórva és egy löttyintés olívaolajat tesznek rá a pirítósra. Az alábbi recept sokkal kifinomultabb ízekkel dolgozik. Megéri egy kicsit több időt tölteni az előkészületekkel, mert fantasztikus finomsággal örvendeztethetjük meg magunkat és vendégeinket.

Hozzávalók 4 főre:

  • 100 g toszkán juhsajt
  • 8 szelet toszkán tokaszalonna
  • lilahagyma 2 fej
  • 3 ek extraszűz olívaolaj
  • rozmaring ízlés szerint
  • 300 g tisztított, és apróra vágott cukkini
  • 4 szelet házi kenyér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • balzsamecet 1-2 ek
  • barna cukor 2 ek
  • koktél paradicsom 8-10 db
  • 4 db napon érlelt paradicsom - szétvágva

Elkészítése:

A karikára vágott lilahagymát egy kis olívaolajon pároljuk, és balzsamecettel megöntözve még egy kicsit puhítjuk. A barna cukrot lassú tűzön karamellizáljuk néhány percig, majd beletesszük a felezett koktélparadicsomokat egy kis rotyogtatásra. A balzsamecettel előállított lilahagyma és a karamellizált cukros paradicsom a lelke a bruschettának. Egy tepsiben megpirítjuk a fokhagymát és egy ág rozmaringot kb. 3 percig, majd hozzáadjuk a feldarabolt cukkinit, sózzuk, borsozzuk és 5 percig lassú tűzön főzzük. Adjunk hozzá egy kis vizet, fedjük le, és hagyjuk párolódni 10 percet. A kenyér mindkét oldalát megfokhagymázzuk és bekenjük olívaolajjal egy kicsit. Rátesszük a cukkini szószt, a hagymát, a paradicsomot, a szalonnát, a napon szárított paradicsomból. Rozmaringgal és juhsajttal díszítjük. A tetejét megszórjuk borssal, és a sütő grill fokozatán, pirítsunk rá tálalás előtt. Mennyei!

Egy isteni sonkás-gombás tejszínes tészta

Nem hangzik igazán különlegesnek ez a tésztaétel, pedig az! Ami miatt ellenállhatatlan az az alapanyagok minősége: a toszkán nyers sonka (prosciutto crudo), az érlelt toszkán juhsajt ( grana padano, pecorino vagy parmezán) és a Mutti márkájú paradicsomszósz.

Hozzávalók 4 főre:

  • 300 g vargánya (ha szárított, elég 50 g, 1 órára langyos vízben megáztatva)
  • 200 g toszkán nyers sonka
  • 50 g toszkán juhsajt
  • 1 dl száraz fehér bor
  • 1 doboz főzőtejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1 üveg paradicsom püré
  • olíva olaj
  • só, bors
  • 50 dkg Tagliatelle tészta (mi magunk gyúrtuk a tésztát, és tésztakészítő-géppel vágtuk fel)

Elkészítése:

Tegyünk egy serpenyőbe olívaolajat, és a fokhagymát futtassuk meg rajta, amikor aranyló színe lesz, vegyük ki és tegyük bele a feldarabolt gombát. Süssük kb. 5 percig, sózzuk és adjuk hozzá aa feldarabolt sonkát. Kb. 10 percig hagyjuk főni, majd adjuk hozzá a bort. Hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon, és ezután tegyük hozzá a tejszínt, borsozzuk. Főzzük addig, amíg a tejszín jól el nem keveredik, és nem lesz krémes állagú. Utána keverjük hozzá a passzírozott paradicsomot. Ezzel is forraljuk össze. Főzzük ki a tésztát. Kicsit főzzük össze a mártással, végül tegyük rá a petrezselymet. Fantasztikus íz-élmény!

Desszert nélkül nem élet az élet. Egy olyan édességet készítettünk, ami nem tartozik a legmunkásabbak közé, és nagyon nehéz elrontani. Az édes borba mártogatás helyett választhatjuk a kávéhoz vagy forró csokihoz.

Mandulás keksz édes borban mártogatva (Cantuccini)

Hozzávalók 4 főre:

  • 100 g vaj
  • 500 g liszt
  • 4 g sütőpor
  • 250 g mandula
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 1 tojás sárga a kenéshez egy kis tejjel elkeverve
  • 280 g cukor

Elkészítése:

190 fokra előmelegített sütőben 2-3 percig sütjük a mandulákat egy tepsiben, majd hűlni hagyjuk. A 4 tojást nem szétválasztva egy csipet sóval és a cukorral habosra verjük. Belekeverjük az olvasztott vajat, a lisztet, amit sütőporral már elkevertünk. Összegyúrjuk az összetevőket. Amikor kicsit morzsás, de még puha, hozzáadjuk az egész mandulákat és azokkal is összegyúrjuk. A tésztából 30 cm-es rudakat formálunk, bekenjük a tejes tojás-sárgával, majd sütőpapírral fedett tepsiben 20 percig sütjük 190 fokon. Pár percig hagyjuk hűlni, majd 1-1.5 cm-es darabokra vágjuk, visszatesszük a sütőbe, és 170 fokon 10-15 percig sütjük. A finom, édes – akár tokaji – borral mártogatva kulináris élvezet!

A jó hangulatú, pörgős este egy-egy pohár fehér és vörös bor kíséretében, no meg az elmaradhatatlan Limoncello varázs-ízével sokáig emlékezetes marad. Jó kis program, igaz az elkészítésnél maszkban, de az eszegetés felejteti ezt.

Buon appetito!

A házi készítésű tagliatelle tészta ínycsiklandó képével bíztatok mindenkit egy kis főzőcskézésre:


olasz konyha, toszkán ételek, olasz gasztronómia 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu