„Ennek a 7 napos cukor-tisztítókúrának az a célja, hogy egyensúlyt és belső békét teremtsen a testünkben, amely segít minimalizálni a cukor iránti vágyat”
Leisa Maloney Cockayne
Előző cikkünkben próbáltuk letenni voksunkat amellett, hogy egészségünk megőrzése érdekében kezdjünk bele az igazán nem maratoni hosszúságú cukordiétába.
Most az idézet szerzőjének tanácsait megfogadva vágjunk is bele a receptekbe.
A reggeli
Sok étrend javasolja, hogy hagyjuk ki a reggelit, vagy csupán gyümölcsöt fogyasszunk. Ezzel szemben Cocknayne tanácsa: az egyensúly megtartása miatt lassan hasznosuló energiát adó reggelivel indítsuk a napunkat. Ez jóllakottsággal tölt el bennünket, nem emeli meg a vércukorszintünket, mely elindítaná a későbbi vércukorszint utáni leesés után az ördögi cukorkört, amikor is egyre több cukrot igényel a szervezet. A magas vércukor kínozza a mellékvesénket, mely kétségbeesésében egyre több stresszhormont termel, hogy kiküszöbölhesse a hirtelen vércukoresést. A mellékvese kifáradása pajzsmirígy-alulműködést, krónikus fáradtságot okoz, meghízhatunk, és állandó fáradtsággal küszködhetünk.
Mi hát a teendőnk?
Kerüljük a cukros gabonapelyheket, a cukros joghurtokat, a muffinokat, és a fehér kenyeret. Együnk fél órával felkelés után! pl. posírozott tojást vagy magas fehérje tartalmú ételeket pl. teljes angol reggelit. Ez utóbbiban jó minőségű kolbász, paradicsom, gomba, friss spárga, ciprusi sajt (halloumi) és spenót szerepel. Persze ehetünk zabpehelyből, chia magból, lenmagból, dióféléből készített kását kókuszreszelékkel, gyömbérrel, szerecsendióval, fahéjjal és kókusz vagy zabtejjel. Ha plusz cukrot nem teszünk hozzá, könnyen felszívódó energiaforrással gazdagodunk, sok rost és fehérje hozzáadásával.
Most a posírozott tojás receptjét közöljük – gombaágyon.
Ezt a hollandi mártásos Benedek-tojást nem muffinnal, hanem gombaágyon tálaljuk.
Posírozott tojás gombaágyon (4 személyre)
A tojáshoz:
2 csipet só,
4 nagy gomba szárral együtt,
15 g vaj kétfelé osztva,
4 nagy tojás,
60 g spenót vagy kelkáposzta,
Egy csipet kaliforniai paprika pehely (vagy chilipehely)
A mártáshoz:
60 g vaj,
55 ml majonéz (cukormentes),
30 ml sűrű tejföl,
15 g Dijoni-mustár,
10 ml citromlé,
Egy csipet só és bors.
Elkészítése:
185 fokra kell előmelegíteni a sütőt, belehelyezve a rácsot. A posírozott tojáshoz egy csipet sóval vizet kell melegítenünk. Amíg felfő a víz, a gombát ízesítsük sóval, borssal, és osszuk el a vajat egyenletesen rajtuk. A sütőrácsra helyezve 15 percig süssük. A felforrt vizet halkítsuk le gyöngyözőre. A tojásokat egyenként üssük fel egy csészében, és óvatosan engedjük bele a gyöngyöző vízbe. Ha lágy tojást szeretnénk 3 percig, ha keményet 5 percig főzzük.
A mártáshoz keverjük el a vajat, a majonézt, a tejfölt, a mustárt és a citromlét egy tálban. Alacsony tűzön, állandó keverés mellett 1 percig főzzük, vagy amíg az összetevők összeállnak, majd tovább még 3-4 percig, amíg buborékos nem lesz. Mindezt folyamatos keverés mellett. Utána vegyük le a mártást a tűzről.
A gombát kivéve a sütőből tegyük rá a spenótra. Szűrőkanállal szedjük rá a tojásokat, majd öntsük rá a mártást. Ezután tehetünk rá sót, borsot és a paprikapelyhet.
Az ebéd
Ez az étkezés „az egyik aknamező” lehet, ha el akarjuk kerülni a magas cukortartalmú ételeket a standard ebédlehetőségeknél. Könnyen elkészíthető, energiadús és tápláló ételt kell fogyasztanunk, ha nem fáradtsággal, kajakómával akarjuk eltölteni a délutánt.
A szerző számos ebédlehetőséggel kínál meg bennünket a könyvében. Most egy egyszerű télies, fűszeres lencselevessel ismerkedünk meg. A rostok igen fontos szerepet játszanak, mert teltségérzetet okoznak, szinten tartják a vércukor szintünket. És még a nassolástól is távol tart bennünket. Íme az ínycsiklandó lencseleves receptje.
Fűszeres lencseleves (2 személyre)
Hozzávalók:
15 ml olívaolaj,
1 vöröshagyma, apróra vágva,
5 gerezd fokhagyma, finomra vágva,
2 fej zeller, apróra vágva,
1 nagy kaliforniai paprika, apróra vágva,
400 g francia lencse, megfőzve,
32 g friss petrezselyem apróra vágva, plusz a tálaláshoz,
24 g friss koriander, apróra vágva, plusz a tálaláshoz,
7 g pirospaprika,
1 tk Cayenne-bors,
1 tk. kömény,
1,4 l zöldségleves-alaplé,
Só, ízlés szerint.
Elkészítése:
A közepes hőmérsékletűre forrósított olajban pirítsuk 5 percig a hagymát. Tegyük bele a fokhagymát, a zellert és a paprikát, főzzük 3 percig, vagy amíg a hozzávalók megpuhulnak. Tegyük bele a lencsét, a petrezselymet, a koriandert, a pirospaprikát, a Cayenne-borsot és a köményt, jól összekeverve a hozzávalókat. Öntsük hozzá az alaplét, sózzuk meg. Csendesen forraljuk 25-30 percig. Korianderrel és petrezselyemmel tálaljuk.
A vacsora
A pihenés és az emésztés a kulcsszó a vacsorázásnál. Ekkor már képesek vagyunk odafigyelni az alapos rágásra, emésztőrendszerünk jó működése érdekében, mert nem kell sietnünk. „Teret adunk az agy-gyomor jelzésnek is, ami segít abban, hogy érezzük, már tele vagyunk, ezzel pedig csökkentjük a túlevés kockázatát.” A vacsora után pedig már nem szabad nassolási vágyainknak engedni. Ez azzal előzhető meg, ha sok, különféle fűszerrel készítjük el változatos vacsoránkat. A vacsora ételek közül is egy egyszerű, de nagyszerű étellel ismertetem meg kedves olvasóimat. A zsálya csökkenti az inzulinérzékenységet és kiváló párost alkot az édesburgonyával.
Zsályás sertéskaraj vajas édesburgonya-pürével (4 személyre)
Hozzávalók:
4 nagy édesburgonya, feldarabolva,
30 g friss zsálya, apróra vágva, néhány levél a tálaláshoz,
1 gerezd fokhagyma, reszelve,
45 g vaj, kétfelé osztva,
480 g (4 szelet) sertéskaraj,
1 tk. őrölt szerecsendió,
bors, só.
Elkészítése:
Édesburgonyát főzzük meg, hogy villával szétnyomható legyen. Egy éles késsel cikk-cakk mintában hasítsuk be a húst. A zsályát, a fokhagymát, a vaj felét, sót, borsot keverjük össze, és dörzsöljük be a hús réseibe. 15 percig 200 fokon süssük a sütőben a húst, vagy amíg a húshőmérő 63 fokot mutat. A maradék vajat keverjük össze a pürésített édesburgonyával, némi só és bors kíséretében. Adjuk hozzá a szerecsendiót is, és óvatosan melegítsük fel. A húst 3 percig pihentessük, majd a pürével és zsályalevelekkel tálaljuk.
Érdemes megvenni a könyvet, mert a 7 nap eltelte után is újraindító finomságokkal – még édességekkel is – kápráztat el bennünket, megünnepelve azt, hogy az alacsony cukortartalmú ételeket fogyasztó, függőségüket legyőző, egészséges emberek táborába tartozunk.