TáplálkozásNot Only For Sexagenarians

Egy étrend, mely a fenntarthatóságra is gondol

2020-11-29 10:05:27

„Nyers koszton élni olyan, mint PhD-t szerezni a növényalapú táplálkozás tudományában - nehéz, de megéri”

Scott Jurek

Már sokat írtunk mindenféle étrendről a hústagadótól a húsimádóig, de eddig egyik sem tűzte kifejezetten zászlójára azt a közösségi szemléletet, hogy az egészségünk védelme mellett a bolygónk túlélését is vegyük figyelembe. A flexitáriánus étrend ilyen. Leegyszerűsítve alapvetően növényi alapú, de nem zárja ki a húst, a tejtermékeket és a tojást a palettáról. Neve is a flexibilis és a vegetáriánus szóból ered.

Dawn Jackson Blatner diatetikus, a szülőatya 3 fokozatba sorolja az étrend követőit: a kezdők heti 2-szer,  a haladók 3-4-szer, a profik 5-ször tartanak húsmentes napot.

Kedvező hatásai

Antioxidánsokban és rostban gazdag élelmiszerek a jó koleszterinszinthez és a tökéletes vérnyomáshoz járulnak hozzá, no meg az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához.

Gasztronómiai élvezetekkel is gazdagodhatunk a legkülönfélébb alapanyagok felhasználásával, melyek lehetőleg bio gazdálkodásból és szabad tartású állatokból készített termékekből állnak.

Az ökológiai lábnyom csökkentése a mezőgazdasági eredetű üvegházhatású gázok kibocsátásának eliminálásával, és a túl sok ivóvíz fogyasztásának csökkentésével, mely a túlnyomórészt növényi táplálkozás tömeges alkalmazásával és az állati alapanyagok használatának minimalizálásával valósulhat meg.

A rugalmas diéta egy dolgot tilt: a feldolgozott, késztermékek használatát.

A flexitáriánus étrend alapelvei (Nosalty szerint)

  • elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes értékű gabonákat fogyasszunk,
  • fehérjebevitel terén helyezzük át a hangsúlyt az állati eredetű fehérjékről a növényi eredetűekre,
  • legyünk rugalmasak - alkalmanként fogyaszthatunk húst és egyéb állati eredetű termékeket,
  • kerüljük a feldolgozott élelmiszereket,
  • korlátozzuk a hozzáadott cukor-bevitelünket!

Az Oxfordi Egyetem kutatói megállapították, hogy a húsban szegény, a mediterrán diétához hasonló, döntően növényi táplálkozással sokat tehetünk a Föld teherbíróképességének megőrzéséért. Marco Springmann kutatásvezető csupán heti egy alkalommal ajánlja vörös hú  fogyasztását. Aki nem szándékozik húst fogyasztani, annak is célszerű állati fehérjéket: tojást, tejtermékeket beiktatni főétkezéseibe. Az állati fehérjementes táplálkozás jó tervezettséget igényel, így ami az egyik alapanyagból hiányzik, azt a másik alapanyag egyidejű fogyasztásával pótolni szükséges: pl. együtt kell enni a burgonyát a hüvelyessel vagy a gabonafélékkel.

Az Nlc egy példa étrenddel szemlélteti a flexitáriánus étrendet:

  1. Reggeli: zabkása rizs- vagy kókusztejjel (hétvégén: rántotta, melegszendvics bűnözésképpen)
  2. Tízórai: répa, zellerszár vagy jégcsapretek szeletelve, cukormentes mártogatóval
  3. Ebéd: 2-szer hetente hús fogyasztása
  4. Vacsora: növény alapú krém zöldségekkel, 3-4-szer sajt és joghurt.

Miből mennyit együnk?

  • Zöldségek – bármennyit
  • Hüvelyesek – lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így minden nap célszerű beiktatni étrendünkbe
  • Olajos magvak: 50 g naponta
  • 2 kisebb tojás naponta
  • Gabona: teljes kiőrlésű zab, barna rizs, teljes kiőrlésű tészta ill. kenyér
  • Hús: 15 g vörös hús vagy 30 g szárnyas heti 2-3 alkalommal
  • Hal: napi 30-50 g (fél adag füstölt lazac)
  • Tej, joghurt: legfeljebb napi 1 alkalommal
  • Cukor: napi 31 g.

Fokozatos áttérés szükségeltetik!

A Házipatika.com segít abban, hogyan kezdjünk bele az étrend-változtatásba, Blatner javaslata alapján:

2 húsmentes nappal kell kezdeni, a fennmaradó 5 napon ne együnk többet, mint 740 g. „Segítségképpen egy kártyapakli méretű hússzelet kb. 85 g, míg egy tenyérnyi (ujjakkal együtt) nagyságú és vastagságú csirke, marha vagy disznóhús valahol 120-170 g között.”

A kezdők a napi 3 étkezéssel számított heti 21 étkezésből 6-8 húsmenteset tartsanak, és fokozatosan emeljék akár 15-re a 21-ből.

Remélem, sokan elgondolkoznak ezen az étrenden, mert ez tűnik a legrugalmasabbnak és egészségünket könnyen megóvhatjuk vele.

Álmodozzunk egy kicsit - gyönyörű környezet és isteni étkek:


 rugalmas étrend, egészséges táplálkozás, flexitáriánus étrend


 

DrKónya Judit


Sixties.hu