„Ha a vágóhidaknak üvegfaluk lenne, mindenki vegetáriánus volna”
Paul McCartney
A makrobiotika megszerettetéséhez magamat is győzködöm. Próbálok a zöldség- és gyümölcsfogyasztásomba rendszert vinni, és minél több makrobiotikában alkalmazott gabonafélékkel gazdagítani étkezésemet.
Lássunk egy jó példát a Waldorf óvoda gyakorlatából: a hét napjaihoz és az égitestekhez rendelik a gabonafogyasztást. Ez nemcsak az egészségtudatosságot alakítja ki a gyerekekben, hanem fontos tudás birtokába is jutnak.
Hétfő – a Hold napja – rizs
Kedd – a Mars napja – árpa
Szerda – a Merkúr napja – köles
Csütörtök – a Jupiter napja - rozs
Péntek – a Vénusz napja – zab
Szombat – a Szaturnusz napja – kukorica
Vasárnap – a Nap napja – búza.
A gabonakását az óvónővel együtt a gyerekek készítik el. A főzött gabonafélék: barna rizs, búza, köles, árpa, zab, kukorica, rozs és a hajdina – a legkiegyensúlyozottabb táplálék a Jin és Jang szempontjából. Most mi – a változatosság kedvéért – a kásánál bonyolultabb és finomabb ételek receptjeit közöljük. Kedden, hogy az átállást segítsük, egy húsos receptet is bemutatunk. A receptek egy része tejjel, vajjal, sajttal készül - de növényi tejjel, vajjal, sajttal helyettesíthető.
Hozzávalók:
Elkészítése
A rizst hagyományos módon főzzük meg. Megmossuk, leszűrjük, majd forró olajon megpirítjuk, kétszeres mennyiségű vízzel felengedjük, beleteszünk egy erőleves kockát, egy kis fej hagymát, és borsot. Felforraljuk, megkeverjük, lefedjük és alacsony lángon 15-20 percig pároljuk. A tetejét ne emeljük meg, csak a legvégén. A vajat felolvasztjuk, a hagymát megpirítjuk rajta, majd rádobjuk a zöldségeket. Sózzuk, fűszerezzük és fedő alatt puhára pároljuk. Ezalatt a rizs is kész. Amikor megvagyunk, a kettőt összekeverjük.
Tipp! Természetesen friss alapanyagokból is készíthetjük, a főzési idő nem fog változni. télen viszont nehéz friss borsóhoz hozzájutni. Gyakorlatilag kedvünk szerint bármilyen zöldséget használhatunk, amit szeretünk, a lényeg, hogy kicsit fűszerezzük és pároljuk meg.
Jó tudni! Ez önmagában egy főétel is lehet, kiváltképpen, ha egy fél csirkemellet csíkokra vágunk és megpirítjuk, vagy a zöldséggel együtt megpároljuk. Elvileg akkor táplálkozunk egészségesen, ha a tányérunk 1/3 részén hús, 1/3 részén zöldség és maximum 1/3 részén van más köret. De a köretet (rizs, burgonya, tészta) helyettesíthetjük szintén zöldséggel.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A káposztát enyhén sós vízben megabároljuk (kb. 8-10 perc alatt). Az árpagyöngyöz a dobozon található utasítás szerint megfőzzük. A hagymát felvágjuk, a hússal pirítjuk, majd megcsináljuk "pörköltösen": pirospaprika, só, bors és babérlevél kerül bele. Bekapcsoljuk a sütőt 180 C° fokra. Kezdődhet a rétegelés: árpagyöngy-pörkölt-káposzta, amíg meg nem telik. A végére tejföl kerül, amit összekeveréskor szintén sóztunk, borsoztunk. Majd mehet a sütőbe 30 percig fedő alatt, 10-15 percig nélküle.
Hozzávalók / 2 adag
Elkészítése
A kölest csipet só hozzáadásával pároljuk meg a vízben, alacsony hőfokon. (Én nem szárítottam ki teljesen.) Hagyjuk kihűlni, majd ha szükséges, kezünkkel morzsoljuk szét.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket a csipet sóval verjük kemény habbá.
A kölest keverjük össze a liszttel, a tojások sárgájával, a cukorral, tejszínnel vagy tejjel, citromhéjjal. Ha nem szárítottuk ki a kölest, akkor kevesebb tej/tejszín kell.
Végül óvatos mozdulatokkal dolgozzuk bele a tojáshabot is.
Egy serpenyőben olvasszunk fel 40 g vajat közepes hőfokon. Öntsük bele a masszát, és hagyjuk 1-2 percet magába sülni, amíg a massza egésze át nem veszi a sütési hőfokot. Kevergetve szárítsuk a megfelelő állagúra.
Hozzávalók / 4 adag
Elkészítés
A szűrőkanálban megmosott gabonát előző este a zöldséglevesben felforraljuk. Letakarva egész éjjel ebben a lében puhulni hagyjuk.
Másnap a fiatal fejtett babot hozzáöntjük, a köménnyel további 10 percig főzzük (amíg a bab és gabona megpuhul). Ami levet nem szívott fel, azt leszűrjük.
Közben a vajban a vékony félkarikákra aprított hagymát üvegesre pirítjuk.
A hagymát a bab-gabona keverékhez adjuk, ezután a vágott zöldfűszert is belekeverjük, frissen őrölt borssal és fűszersóval ízesítjük, és a sajtot tálalás előtt a forró ételben elvegyítjük.
A tányéron paprikaszósszal dekoráltam.
3 dl víz
5 dkg cukor
Elkészítés
Forraljuk fel a mandulatejet, majd folyamatosan kevergetve öntsük bele a zabot.
Takarék lángon, lefedve főzzük puhára, kb. 20-25 perc. Néha keverjük meg, hogy ne ragadjon le.
Amikor megfőtt, keverjük hozzá a cukrot meg a vaníliát.
a gyümölcsös réteghez:
Öntsük a vizet egy kis lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat. Közepes lángon kevergessük addig, míg a cukor elolvad.
Öntsük bele a narancslét. Rakjuk bele a megmosott, kimagozott, szeletekre vágott szilvát. Alacsony lángon főzzük kb. 10-15 percig, ez attól függ, mennyire érett a gyümölcs.
Amikor megpuhult a szilva, szedjük ki szűrőkanállal, tegyük félre.
A keményítőt keverjük el a 60 ml vízzel, öntsük a lábasba. Habverővel keverjük simára, és főzzük egy percig, vagy amíg besűrűsödik.
Vegyük le a tűzről, rakjuk vissza a szilvát. Az őszibarackot vágjuk apró kockákra, keverjük hozzá. A cseresznyével találáskor díszítjük.
Hozzávalók 4 adaghoz:
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük a vajjal elkevert olajon.
Hozzáadjuk a kukoricaszemeket, és felöntjük vízzel. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a leveskockát, ha nincs benne só, akkor sózzuk is. Főzzük, amíg meg nem puhul a kukorica.
Közben elkészíthetjük a levesbetétet: ízlés szerint lereszeljük a sajtot, megpirítjuk a sonkát vagy a magvakat, felvágjuk a zöldséget, stb.
Amikor megfőtt a leves, kiszedjük a felét egy másik tálba. A fazékba pedig beleöntjük a tejfölt vagy tejszínt, és botmixerrel pépesítjük, majd visszaöntjük a leves másik felét, elegyítjük. Kész a kukoricakrémleves.
Hozzávalók / 4 adag
Elkészítés
A padlizsánokat megmossuk, majd ketté vágjuk és a közepüket kés segítségével eltávolítjuk, hogy kis "csónakokat" kapjunk. Kicsit megsózzuk és félretesszük.
Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk az olajon. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot.
Rövid ideig fedő alatt pároljuk a pörkölt alapot, majd megfűszerezzük és belekeverjük a főtt búzát. Kevés vizet adunk hozzá, és kb. 20 percig főzzük. Figyeljünk, hogy teljesen el ne párologjon a víz, mert akkor leéghet az étel.
Hozzákeverjük a rizst és kb. kétszer annyi vizet, és 5 perc alatt, lassú lángon hagyjuk párolódni.
Ha langyosra hűlt, belekeverjük az apróra felkockázott mozzarellát, a finomra vágott petrezselyemzöldet, és az egész tojással "összefogjuk" a tölteléket.
Konyhai papírtörlővel leitatjuk a só hatására a padlizsánok belsejében képződő levet, és egyesével megtöltjük.
A tepsit vékonyan kiolajozzuk és sorban egymás mellé tesszük a fél padlizsánokat. Kb. 1,5 dl vizet öntünk alá, és fóliával lefedve, 180 C-os sütőben kb. 30 percig inkább pároljuk, mint sütjük.
Az utolsó 5 percben eltávolítjuk az alufóliát, és hagyjuk kicsit megpirulni a tetejét.
Főtt burgonyával és egy nagy kanál tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat és kitartó rászokást kívánok az ételekhez!
Egy terülj-terülj asztalkám - csupa egészséges gyümölcsből: