TáplálkozásNot Only For Sexagenarians

Boldog étkezés

2017-09-09 19:24:30

„Első számú szabályként elmondható, hogy a szélsőséges, „mindent vagy semmit” alapon működő célok és szigorú diéták csak a kudarcot segítik elő”

Katherine Bassford

Bassford egy olyan étkezési szokásra invitál bennünket, ami mindent visz: „Egyél akkor, amikor megéhezel, válassz olyan ételt, amit a szervezeted kíván ás hagyd abba az evést, mielőtt jóllaknál.”

Igen egyszerűnek hangzik, de mégis hogyan?

A válasz: a tudatos jelenlét elvén alapuló tudatos étkezéssel.

Az író 6 kulcsfontosságú tényezőt sorol fel, amelyek segítenek:

  • Akkor egyél, amikor tényleg éhes vagy!

Ez igen evidensnek látszik, mégis legtöbbször akkor eszünk, amikor ebédidő van, vagy amikor végeztünk egy elvégzendő feladattal. De még rosszabb, hogy akkor eszünk, ha

unatkozunk,mérgesek vagy magányosak vagyunk.

Bassford az igazi éhség előcsalogatásához az alábbi módszereket ajánlja:

  1. Állapítsd meg 1-10-ig skálán, hogy éhes vagy-e. A 7-es már ezt jelzi.
  2. Próbáld ki, mennyire vagy nyitott új lehetőségekre? Ha például vigaszból eszünk, csak a fagyi, a csoki vagy a pizza jut eszünkbe. Ha valóban éhesek vagyunk, a választék sokkal nagyobb.
  3. A fáradtság lehet a kevés vízfogyasztástól. Egy pohár víz megivása után 10 perccel állapítsd meg, hogy éhes vagy-e.
  • Edd azt, amit a szervezeted kíván!

Ehhez – bármilyen furán is hangzik – beszélgetni kell a gyomroddal és nemcsak külső hatásoknak pl. egy süti látványa – átadni magad, édes vagy sós ízre, könnyed vagy lakttó fogásra van szükséged. Ezután el is kell képzelni a megfelelő ételeket, azk ízét, illatát, és azt is, milyen hatással jár a fogyasztásuk.

  • Egyél lassan!

Kutatások igazolják, hogy kb. 20 perc, amíg az agyadhoz elér az üzenet, hogy már nem vagy éhes. A lassítás érdekében:

  1. lassíthatod a lélegzésedet,
  2. alaposan rágd meg a falatokat,
  3. egyél a „másik” kezeddel,
  4. használj kis villát vagy teáskanalat,
  5. állítsd be a konyhai órát 20 percre, hogy lásd eltart-e ennyi ideig az étkezésed,
  6. figyelmeztesd magad egy kis cetlivel, ahol eszel, hogy lassíts („nyugi”, „lassan”)
  • Koncentrálj az ételre!

Ne tereld el a figyelmedet TV, mobil vagy számítógép segítségével! Minden érzékszerveddel egyél! Nézd meg az étel színét, formáját, állagát, szagold meg! Próbáld meghatározni hányféle ízt és állagot tudsz megkülönböztetni! Figyeld meg, hogy mely ételek elfogyasztása után lettél energikus, és melyek okoztak teltségérzést, puffadást! Értékeld, hogy egy óra múlva mekkora az energiaszinted, hangulatod, hogy érzi magát a gyomrod!

  • Egyél addig, amíg eltelsz!

Nem tanácsos addig enni, amíg úgy érezzük, hogy már egy falatot sem bírunk enni. Addig együnk, amíg már nem vagyunk éhesek. Bassford tippje: használj kisebb tányérokat és poharakat! Ha repetázni akarsz, azt csak 20 perc elteltével vizsgáld meg, hogy szükséged van-e rá.

  • Kövesd nyomon a változásokat!

Érdemes naplót vezetni arról, hogyan hatnak rád a különféle ételek, több élvezetet okoz-e az elnyújtott, koncentrált étkezés.

  • És még egy tényező: a kitartás

Bíznunk kell testünk jelzéseiben. Ha néha megtorpanunk, soha nem szabad feladnunk: folytatni kell!

Egy jó tanács: a nassolnivalót ne tedd könnyen elérhető helyre! A kekszet és a csokit cseréld le mogyorófélékre!

Egy finom és egészséges nasi képével búcsúzunk:


 egészséges étrend, boldog étkezés


 

DrKónya Judit


Sixties.hu