„Hiszem, hogy lehetséges egészségesnek maradni idős korban, és stabilizálni, sőt esetleg visszafordítani sok krónikus degeneratív betegséget”
Dr. Paul Clayton
Akitől az idézet származik, nem akárki. Az Egyesült Királyság Kormánya Gyógyszerbiztonsági Bizottságának tudományos tanácsadója, A „Food, Brain and Behaviour Institute” tagja, számos táplálkozással és egészséggel foglalkozó konferencia előadója és vezető táplálkozástudományi cégek tanácsadó testületének vezetője. Nem mellesleg a Pécsi Tudományegyetem vendégprofesszora, Dr. Paul Clayton.
Harc a lebontó anyagcsere-folyamatok fölénye ellen (Catabolic dominance)
A professzor az interneten is fellelhető több videóban közérthetően világítja meg, hogy mitől kaptak szárnyra a 200 évvel ezelőtt, a viktoriánus korban még nem ismert degeneratív betegségek, a rák, a szív- és érrendszeri-, a demencia- és a cukorbetegségek. Ezek dominanciájáról már két cikkben is foglalkoztunk (Első számú közellenség: a civilizációs betegségek, valamint a Lehetséges a természetes védekezés az influenza ellen?) Dr. Paul Clayton hiányolja, hogy az orvostudomány elsősorban a tünetekre koncentrál, holott a fizika általános vonzástörvényeihez hasonlóan az összes részecske és energia kölcsönhatásban van, ezért nem szerencsés a betegségeket külön-külön kezelni.
A helytelen táplálkozás és életmód miatt krónikus gyulladások alakulnak ki a szervezetünk egyes szerveiben, mely gyulladások felelősek az említett betegségek kialakulásáért.
Új hozzáállás – új életvitel
Dr. Clayton hangsúlyozza, hogy gyógyszerek nélkül, nagy elhatározással, akár kis lépésekben is, tudunk tenni azért, hogy életünkben ne a betegségek elleni küzdelem, hanem az élet élvezete legyen a központi célkitűzés.
Megmondja azt is, hogyan. Az életmód terén száműzni kell a dohányzást, és a túlzott alkoholfogyasztást, mediterrán ételeket kell fogyasztani (lásd kapcsolódó cikkünket!). Mozogni kell oly módon, hogy a vércukor- és inzulinszintünk normális legyen. Javasolja a Jiaogulan fogyasztását is, különösen akkor, ha nem tudunk valami okból mozogni. (Pl. az interneten találtam a Dr. Chen patika teáját. A Jiaogulant (Ötlevelű ginseng) a kínai népi gyógyászat a „halhatatlanság növényeként” is említi. A japánok japán ginsengnek nevezik. Ellentétben a ginsenggel, a magas vérnyomásban szenvedők is fogyaszthatják a belőle készült teát. Kiváló fáradtság és kimerültség esetén, és jó alvást biztosít. A növényben 8 különböző mikroelem és 18 féle aminosav is megtalálható.)
Fontos Dr. Clayton szerint a gyulladáscsökkentő tápanyagok bevitele, így a béta glükán és az Omega 3 és a polifenol. A béta glükánokról tudni kell, hogy „A béta-glükán növények, gombák és baktériumok sejtfalában található meg. Legáltalánosabb (és egyben leghatékonyabbnak tartott) forrása az egyszerű élesztő sejtfala, de van béta-glükán a gabonakorpában (például a zab- és árpakorpában), a tengeri fűfélékben és néhány gombában is. Elsősorban az immunrendszer megerősítésére és stimulálására alkalmazzák.”
Az Omega 3 esszenciális zsírsav, melyre a szervezetnek nagy szüksége van – többek között - immunrendszere az agyi funkciók megfelelő működéséhez, a csontozat erősségéhez, vérkeringés karbantartásához, a gyulladások legyőzéséhez. A szervezetben való krónikus gyulladások előidézésében nagy szerepe van az Omega 6 zsírsavnak, ezért törekedni kell arra, hogy az Omega 3 és Omega 6 aránya 1:4-hez legyen. Kutakodásaim eredményeként szakcikkek felhívták a figyelmet arra, hogy az egészségesnek tartott olajos magvak a kesudió, makadámiadió, mandula és a törökmogyoró kivételével hemzsegnek az Omega 6-tól! „A sejt felülete a túlzott Omega 6 miatt merevvé válik, tápanyag kevésbé tud a sejtfalon bejutni. Az anyagcsere (metabolizmus) során a keletkezett „hulladék” nehezen tud kiürülni (lerakódik). Ez az első oka a gyulladásnak! Csak az Omega 3 képes a sejtfalakat újra rugalmassá tenni!” (NoStressz honlap) A polifenolok, melyek az antioxidánsok csoportjába tartoznak, „közömbösítő funkciójuk révén megvédik a szervezetünket a különböző káros hatásoktól.Elégtelen polifenol ellátottság mellett gyakrabban alakulnak ki szív- és érrendszeri problémák, rosszindulatú daganatok, légzőszervi betegségek, amelyek a krónikus, nem fertőző megbetegedések közül világszerte a legtöbb ember halálát okozzák.”(Happyapples.hu)
Clayton professzor példaképének tekinti Szentgyörgyi Albert professzort, aki tulajdonképpen a C-vitamin felfedezése során mintegy melléktermékként bukkant rá a bioflavonoidokra. Egyik barátjának fogínyvérzése volt, és ennek gyógyítására tisztítatlan C-vitamint adott neki, amitől a vérzés hamarosan el is múlt.
Előrelépésnek értékelhetjük, hogy a klinikai tudósok, biokémikusok, sejtbiológusok már egyetértenek Paul Clayton nézeteivel, az orvostársadalom meggyőzése nehéz a gyógyszergyártók befolyása miatt. De a párbeszéd már megkezdődött. Magyarországon Kiss István, Pécsi Egyetem professzorával szoros kapcsolatban áll.
A recept egyszerű: mediterrán diéta, mozgás és néhány táplálék-kiegészítő. Ugye, nem is bonyolult?
Ide idézem az igen szimpatikus, Dr. Claytonnal folytatott interjút: