„Mikroszkopikus barátaink egész életünkben elkísérnek”
Dr. David Perlmutter
Az "agyépítő rehab" keretében Perlmutter 6 agyépítő aranyszabályt ajánl figyelmünkbe.
Válasszunk probiotikumokban gazdag élelmiszereket!
Az erjesztett (fermentált) élelmiszereket már Perzsiában 7000 évvel ezelőtt ismerték, persze az erjesztés hatásmechanizmusának megértése nélkül, csupán jótékony hatásait felismerve. A probiotikus élelmiszerek fermentációja során a cukor tejsavvá alakul, mely védi a káros baktériumoktól az élelmiszert, alacsony PH értékű környezetet teremtve. A probiotikus, természetes táplálékkiegészítők könnyebben engedik felszívódni a vitaminokat.
Probiotikumokban (jótékony bélbaktériumokban) gazdag élelmiszerek pl.
Jó minőségű zsír, kevés szénhidrát!
A szénhidrát veszélyes mértékben emeli a vércukor-szintet, megbetegíti a mikrobiomot. Ne aggódjunk a magas koleszterinszint miatt! Újabb kutatások szerint „a legmagasabb koleszterinszinttel rendelkezők jobb eredményt értek el a kognitív teszteken, mint az alacsonyabb szinttel rendelkezők. Ez azt mutatja, hogy a koleszterin egyike az agyat védő faktoroknak.” A koszorúér-betegségek mögött is a gyulladás áll, nem a magas koleszterin. Ráadásul a koleszterin antioxidáns is, előanyaga a D vitaminnak és a szexhormonoknak. Az alacsony koleszterinszint depresszióra, idegrendszeri betegségekre hajlamosít.
Egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszerek:
Alacsony szénhidrát-tartalmú gyümölcsök:
Élvezze mértékkel a teát, kávét, csokit és a vörös bort!
A fentiekben levő flavonoidok – prebiotikumként – táplálják a jótékony bélbaktériumokat. Gyulladáscsökkentők és antioxidánsok. A napi 1-2-szer fogyasztott zöld tea, az 1-2 kávé, a 2 kocka csoki és a 2 dl vörösbor gyógyszernek is beillik.
Válasszon prebiotikumokban gazdag élelmiszereket!
A prebiotikumok olyan segítő összetevők, amelyek serkentik a jótékony baktériumok elszaporodását. A prebiotikumok nem emészthetők, nem bomlanak le a gyomorsavak, és enzimek által, de a bélbaktériumok át tudják őket alakítani. Segítik az ásványi anyagok felszívódását, csökkentik a szervezetben a gyulladást. Napi 12 gr-t kellene belőlük elfogyasztani.
Ilyen prebiotikum-tartalmú élelmiszerek pl.
A szűrt víz az igaz!
A klór és más kémiai anyagok kiszűrése igen fontos, mert ezek károsítják a bélrendszerünket. Bármely víztisztító megfelelő, ha a használati utasítás szerint alkalmazzuk.
Böjt minden évszakban!
Az éhezés a zsírokat energiává alakítja. A szabad gyököket semlegesíti, beindítja a méregtelenítést, lassítja az öregedést. Perlmutter egy igazán egyszerű formát ajánl a méregtelenítésre: 24 órán át semmi étel, csak rengeteg víz. Koffein is kerülendő. Gyógyszer – orvosi utasítás alapján szedhető a böjt alatt. Később a böjt időszaka 72 órára növelhető. Évi 4-szer célszerű végezni.
Egyéb fontos táplálékkiegészítők napi, ajánlott szedési mennyisége
A könyv fantasztikus ételreceptekkel és mintaétrendekkel is meglepi olvasóit. Nem véletlenül lett a The New York Times bestsellere.
Egy megszívlelendő zárógondolat: "Ahogy a betegség a gyomor- és bélrendszerben kezdődik, ugyanúgy ott kezdődik az egészség és a vitalitás is."
Ez a gusztusos zöldségtál minden egészségére odafigyelő szívét megdobogtatja: