KortalanságNot Only For Sexagenarians

Agyépítők 2.rész

2019-11-02 15:20:12

„Mikroszkopikus barátaink egész életünkben elkísérnek”

Dr. David Perlmutter

Az "agyépítő rehab" keretében Perlmutter 6 agyépítő aranyszabályt ajánl figyelmünkbe.

Válasszunk probiotikumokban gazdag élelmiszereket!

Az erjesztett (fermentált) élelmiszereket már Perzsiában 7000 évvel ezelőtt ismerték, persze az erjesztés hatásmechanizmusának megértése nélkül, csupán jótékony hatásait felismerve. A probiotikus élelmiszerek fermentációja során a cukor tejsavvá alakul, mely védi a káros baktériumoktól az élelmiszert, alacsony PH értékű környezetet teremtve. A probiotikus, természetes táplálékkiegészítők könnyebben engedik felszívódni a vitaminokat.

Probiotikumokban (jótékony bélbaktériumokban) gazdag élelmiszerek pl.

  • élőflórás joghurt ( tejérzékenyeknek: kókuszjoghurt),
  • kefír (kókuszkefír),
  • kombucha tea (fermentált fekete vagy zöld tea),
  • savanyú káposzta,
  • kovászos uborka,
  • savanyított zöldségek,
  • fermentált hús, tojás.

Jó minőségű zsír, kevés szénhidrát!

A szénhidrát veszélyes mértékben emeli a vércukor-szintet, megbetegíti a mikrobiomot. Ne aggódjunk a magas koleszterinszint miatt! Újabb kutatások szerint „a legmagasabb koleszterinszinttel rendelkezők jobb eredményt értek el a kognitív teszteken, mint az alacsonyabb szinttel rendelkezők. Ez azt mutatja, hogy a koleszterin egyike az agyat védő faktoroknak.” A koszorúér-betegségek mögött is a gyulladás áll, nem a magas koleszterin. Ráadásul a koleszterin antioxidáns is, előanyaga a D vitaminnak és a szexhormonoknak. Az alacsony koleszterinszint depresszióra, idegrendszeri betegségekre hajlamosít.

Egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszerek:

  • extra szűz olívaolaj,
  • szezámmagolaj,
  • kókuszolaj,
  • legeltetett állatok tejéből készült vaj,
  • mandulatej,
  • avokádó,
  • kókusz,
  • olívabogyó,
  • csonthéjas magvak( len, napraforgó, tökmag, chiamag)

Alacsony szénhidrát-tartalmú gyümölcsök:

  • avokádó,
  • paprika,
  • uborka,
  • paradicsom,
  • cukkini,
  • tök,
  • padlizsán,
  • citrom.

  •  

Élvezze mértékkel a teát, kávét, csokit és a vörös bort!

A fentiekben levő flavonoidok – prebiotikumként – táplálják a jótékony bélbaktériumokat. Gyulladáscsökkentők és antioxidánsok. A napi 1-2-szer fogyasztott zöld tea, az 1-2 kávé, a 2 kocka csoki és a 2 dl vörösbor gyógyszernek is beillik.

Válasszon prebiotikumokban gazdag élelmiszereket!

A prebiotikumok olyan segítő összetevők, amelyek serkentik a jótékony baktériumok elszaporodását. A prebiotikumok nem emészthetők, nem bomlanak le a gyomorsavak, és enzimek által, de a bélbaktériumok át tudják őket alakítani. Segítik az ásványi anyagok felszívódását, csökkentik a szervezetben a gyulladást. Napi 12 gr-t kellene belőlük elfogyasztani.

Ilyen prebiotikum-tartalmú élelmiszerek pl.

  • nyers cikóriagyökér,
  • nyers csicsóka,
  • nyers pitypanglevél,
  • nyers fokhagyma,
  • nyers póréhagyma,
  • nyers és főtt vöröshagyma
  • nyers spárga.

A szűrt víz az igaz!

A klór és más kémiai anyagok kiszűrése igen fontos, mert ezek károsítják a bélrendszerünket. Bármely víztisztító megfelelő, ha a használati utasítás szerint alkalmazzuk.

Böjt minden évszakban!

Az éhezés a zsírokat energiává alakítja. A szabad gyököket semlegesíti, beindítja a méregtelenítést, lassítja az öregedést. Perlmutter egy igazán egyszerű formát ajánl a méregtelenítésre: 24 órán át semmi étel, csak rengeteg víz. Koffein is kerülendő. Gyógyszer – orvosi utasítás alapján szedhető a böjt alatt. Később a böjt időszaka 72 órára növelhető. Évi 4-szer célszerű végezni.

Egyéb fontos táplálékkiegészítők napi, ajánlott szedési mennyisége

  • DHA - az Omega 3 zsírsav alkotóeleme, agyvédő vegyület, 1000 mg
  • kurkuma - gyulladásgátló, antioxidáns – 500 mg
  • kókuszolaj – az agy szuper hajtóanyaga, gyulladáscsökkentő - 2 teáskanál
  • alfa liponsav - a vér-agy gát átlépésével hatékony antioxidáns – 300 mg
  • D vitamin, hormonjellegű előanyag– napi 5000 NE.

A könyv fantasztikus ételreceptekkel és mintaétrendekkel is meglepi olvasóit. Nem véletlenül lett a The New York Times bestsellere.

Egy megszívlelendő zárógondolat: ​​​​​​​"Ahogy a betegség a gyomor- és bélrendszerben kezdődik, ugyanúgy ott kezdődik az egészség és a vitalitás is."

Ez a gusztusos zöldségtál minden egészségére odafigyelő szívét megdobogtatja:


agyépítés, az agy betegségei megelőzése, bélrendszer 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu