„Az egészség eszköz a boldogsághoz. Önmagában nem garantálja a boldogságot, de szükséges hozzá”
Lenkei Gábor
Már több cikkben foglalkoztunk a mindnyájunkat érintő és foglalkoztató, egészségünket fenyegető problémákkal, melyek mind-mind civilizációs betegségek. (angolul: NCP, azaz non- communicable diseases, nem-fertőző betegségek) Paul Clayton professzorról is tettünk már említést, aki majd 40 éven át kutatja a tápanyagok és az egészség kapcsolatát. Megállapította, hogy „az NCP-k 90 %-a az életmódnak és az étrendnek köszönhető, és jelentős részük elkerülhető lenne. Vajmi kevés közük van az öregedéshez, amely az élet természetes velejárója. Valójában azonban sokkal inkább a krónikus, szubklinikai gyulladás az ok, amely egyáltalán nem természetes és elkerülhetetlen.” Clayton megállapításai azért is úttörő jelentőségűek, mert a betegségeket okozó gyulladások a szervezet bármely szervében, szövetében előfordulhatnak speciális betegségeket okozva. Aszerint, hogy a gyulladás hol rombol, beszélhetünk ízületek esetében – arthorozisról, csontok esetében csontritkulásról, artériákban érelmeszesedésről, a szívben magas vérnyomásról, a vénákban visszérről vagy aranyérről, ha a hörgőkben, úgy asztmáról, a májban májgyulladásról, az agyban a különböző neurológiai betegségekről, úgy, mint a depresszió, az Alzheimer kór, a Parkinson kór.
„A krónikus gyulladásra úgy tekintünk, mint majdnem minden korral összefüggő betegség okára, és ezért van, hogy párosítjuk a gyorsabb öregedéssel.” Paul Clayton aggasztónak tartja, hogy a már megbetegedett szervezetet gyógyszerekkel próbálják gyógyítani, ami csak a tünetek csökkenését jelenti, de „egyik mai gyógyszer sem a krónikus gyulladást célozza.”
Lássuk, hogyan alakul ki a gyulladás!
Ha az étrendben túl sok a növényi olajokból (napraforgó, kukorica, szója) származó OMEGA 6 gyulladás-fokozó zsírsav, és kevés a tengeri ételekből származó gyulladás-gátló OMEGA 3, akkor a gyulladásfokozók győznek. Még hozzá nem kiütéssel, hanem lassan, alattomosan, de progresszíven bomlasztják el a szöveteket a csontokban, az izületekben, az érfalakban, a bőrben vagy bármely más érintett szövetben. Amikor a bomlasztás már tünetekkel jár, megjelennek a civilizációs betegségek.
Melyek a gyulladás kialakulásának következményei?
„A krónikus gyulladás toxikus állapotot idéz elő a mitokondriumban, (a sejtek lélegzésében és anyagcseréjében résztvevő sejtszervecske) amely a sejt erőműve: energiát termel ahhoz, hogy életben maradjunk, hogy fenntartsuk testhőmérsékletünket, és hogy mozogjunk.” Az izmokban levő mitokondriumok sérülése izomsorvadáshoz, izomtömeg-vesztéshez vezet, amely hozzájárul az anyagcsere elöregedéséhez pl. cukorbetegség kialakulásához. Egy további negatívum: a sejtosztódás gátlása, szövetelhalás, a telomerek rövidülése. Mindösszesen: a várható élettartam akár 8 évvel is csökkenhet!
Mit tegyünk?
Clayton szerint a gyulladáscsökkentő étrendnek 3 alappillére van, mind a három részben természetes élelmiszerekkel és táplálék-kiegészítőkkel érhető el, különös tekintettel arra, hogy pl. a polifenolok úgyszólván eltűntek természetes táplálékainkból, míg a gyulladást okozó élelmiszerek fogyasztása napról-napra nő. Túl sok olajban sütött, grillezett, feldolgozott ételt eszünk, túl sok sót, alkoholt fogyasztunk, és ráadásul sokan dohányoznak is.
E három alapvető táplálkozási elem:
Milyen természetes módon fogyaszthatunk ezekből:
Legközelebb a táplálék-kiegészítőkkel foglalkozunk majd, mert sajnos a szükséges napi mennyiség ezekből az elementáris összetevőkből természetes módon nem igen biztosítható. Ez részben azért is nehézkes, mert egyrészről nagyon nagy volna a napi mennyiség, másrészről a gyümölcsök és zöldségek manapság nagyon sok vegyi elemmel fertőződnek, részben azért, hogy megérjenek, részben, hogy a kártevők ne pusztítsák őket, harmadrészről, mert bélrendszerünk nincs olyan állapotban, hogy felszívja a szükséges anyagokat.
Most Clayton professzor egyik videójával zárjuk cikkünket: