„A felfújtakon és süteményeken mindig meglátszik, ha a szakácsnő lelkiállapotával baj van”
Agatha Christie
Biztosan igaza van Agatha Christie-nek abban, hogy kiegyensúlyozottnak, sőt derűsnek kell lennünk ahhoz, hogy pozitív energiával készítsük el szeretteinknek a finom édességeket. A nyugalmas sütikészítés azt is igényli, hogy jó ötleteink legyenek, viszonylag kevés beszerzendő alapanyaggal. Ehhez kívánok most néhány receptet közreadni. Kipróbálhatóak még az ünnepek előtt.
Egy 4 Michelin csillagos séf, Jason Atherton két pofon egyszerű süti receptjével kezdünk. Olyan könnyű elkészíteni, hogy nem ronthatók el, és így rögtön Michelin csillagos séfnek érezhetjük magunkat.
Csokis süti
Hozzávalók:
Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. A tojásokat verjük fel és valamennyi hozzávalót adjunk hozzá, majd alaposan keverjük össze a masszát. Kivajazott tepsiben vagy szilikonformában 45 percig süssük.
Eton mess
Hozzávalók:
Elkészítése:
A tejszínt verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a vaníliát. Törjük darabokra a habcsókot és keverjük bele a gyümölcsöt. Töltsük rétegezve poharakba.
A glutén-mentes sütiket kedvelőknek is remélem felkeltjük érdeklődését az alábbi recepttel. ( Eva Ivankovic Nemet)
Gluténmentes szilvás süti
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a töltelékhez:
Elkészítése:
Az élesztőt futtassuk fel langyos tejben, minden hozzávalót öntsünk egy tálba, és dolgozzuk jól össze. Ne ijedjünk meg, mert nagyon híg lesz a tészta! Meleg helyen duplájára kelesztjük, majd lisztes kézzel átgyúrjuk és egy kivajazott tepsibe tesszük. Mivel lágy a tészta, egyenesen a tepsibe kell borítani, és ott kell kézzel vékonyra nyújtani. Megszórjuk fahéjas cukorral. A megmosott, kimagvazott, felezett szilvákat szépen sorban rárendezzük, ráöntjük a tejfölt, amit a tojással és a vaníliás cukorral már elkevertünk. 200 fokon kb. 25 percig sütjük.
Ha netán barátnőnkkel vagy barátnőinkkel (szigorúan betartva a járvány-szabályokat) kóstolgatjuk a finomságokat – illik hozzá valamit iszogatni is. Íme egy ugyancsak egyszerű, de nagyszerű csacsogáshoz való itóka:
Csajos forralt bor (Borsa recept)
Hozzávalók:
Elkészítése:
Egy titka van: A hozzávalókat forrón kevergessük alaposan össze, ne forraljuk!!!
Egy ínycsikladó szilva torta képével kívánok kellemes kulináris élményt!