„Az egészséghez vezető út egy véget nem érő utazás”
Marilyn Diamond
Cikkünk előbbi részében már megemlékeztünk a jóllétünkért munkálkodó nyers gyümölcs és zöldségfogyasztásról. Az elmélet megalapozását kövessék a tettek: a receptek, melyek segítségével elindulhatunk egészségteremtő munkánk rögös útján.
Először kalandozzunk egy-egy recept erejéig a friss gyümölcs- és zöldséglevek, turmixok világában!
A gyümölcslevek elkészítése pofon egyszerű: a meghámozott, felkockázott gyümölcsöket pl. alma, narancs, grapefruit, préseljük át a gyümölcscentrifugán. A zöldséglevek közül a 4:1 arányú alma-zeller kombó hasonló módon készül a gyümölcscentrifugában. Tehető hozzá spenót és saláta is, főként a székrekedéssel küzdők esetében. A vegyes zöldségkoktél: mennyei! Az említetteken kívül a paradicsom, a zöld paprika és az uborka remek ízvilágot hoznak létre, üdítőek, eészségesek.
Kezdjük a reggelt éhgyomorra egy jó kis turmix-szal. Persze ne a tejes, cukros mixekre gondoljunk, hanem a gyümölcslé hozzáadásával készítettekre.
Őszibarack-kajszibarack turmix
A hozzávalókat simára turmixoljuk és már kész is.
A fittség záloga: a gyümölcssaláta
Természetesen elegendő egymagában is, ha kellő mennyiséget készítünk belőle. Mindenféle gyümlcs, ami a közelünkben van, alkalmas erre. Tetszik az ötlet, hogy a gyümölcs salira robotgépben összepasszírozott gyümölcsből öntetet is készíthetünk pl. eper-banán, őszibarack-sárgabarack- mangó, banán-őszibarack.
Orvos-riogató saláták
A napi egy tál saláta távol tartja a betegséget, így az orvost is.
A nyári napok kedvelt ebédje vagy vacsorája lehet a saláta – főfogásként. Az alábbi recept 2-3 személy részére is elegendő.
Rizses cukkinisaláta
Hozzávalók:
Elkészítés:
A rizs elkészítése: A rizst 4 csésze vízzel, 2 ek telítetlen olajjal és 1 kk tengeri sóval forraljuk fel, majd kavargatás után fedjük le. Takaréklángon 17 percig pároljuk – főzés közben ne emelgessük a fedőt! Utána a fedő levétele után keverjük össze villával, majd hagyjuk kihűlni.
A cukkini elkészítése: Félujjnyi vastagra szeleteljük fel. Forrósítsunk fel 2 ek olívaolajat és forgassuk meg benne. Adjuk hozzá az oregánót és fél csésze vizet. Forraljuk fel, majd takarékon 5-10 percig pároljuk. Tegyük félre hűlni.
Az alapsaláta elkészítése: A hozzávalókat daraboljuk és keverjük össze, keverjük hozzá a rizst és a cukkinit, a keskenyre vágott olívabogyót. Keverjük össze az olajat a citromlével. Ez lesz az öntet. Adjuk a salátához a kakukkfüvet. Tegyük rá az öntetet és ismét keverjünk rajta. Tehetünk rá egy kis fűszerezett sót.
Cézár saláta – egyszerűen (4 személyre)
Hozzávalók:
Elkészítése:
A salátát és a spenótot mossuk meg és szárítsuk meg, majd tépjük apró darabokra, tegyük félre. A fokhagymát törjük össze villával egy fatálban. Adjuk hozzá az olívaolajat, keverjük alaposan össze, és vegyük ki a fokhagymát. Öntsük hozzá a citromlevet, és verjük fel villával habosra. Tegyük bele a tojássárgát és a mustárt, és verjük tovább. Szórjuk bele a reszelt sajt felét, vegyítsük a zöldségekkel, és rázzuk össze jól. Miután a só és a maradék sajt is belekerült, alaposan keverjük meg.
Most pedig ismerkedjünk meg a házi majonéz elkészítésével Monsieur Ducellier módra.
Monsieur Ducellier házi majonéze
Fontos tudnivaló: A hozzávalókat szobahőmérsékleten kell tartani, és üveg vagy cserép edényben kell elkészíteni, sohasem fém tálban.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Kis tálban vegyítsük egybe a tojássárgákat, a mustárt, a citromlevet és a sót. Alaposan keverjük össze. A tál alá tegyünk törülközőt, hogy ne mozduljon el ezalatt. Cseppenként adagoljuk a tálba az olajat, evőkanállal folyamatosan kevergetve. A mozdulat a csuklóból jöjjön, ütemesen. Csöpögtessük mindaddig az olajat, amíg a majonéz egyszer csak besűrűsödik. Legalább egy csésze olajat kell ehhez elkevernünk. A változás hirtelen következik be. A majonéz sűrűbb és könnyebb lesz. Ha a színe már világossárga, s olyan sűrű, hogy a kanál szinte megáll benne, elkészültünk. Ez akár egy óráig is eltarthat, s csaknem az egész olajat el kell használnunk.
Egy könnyített változat: könnyű majonézturmix
Hozzávalók:
Elkészítése:
Tegyük a tojássárgákat, a mustárt, az evőkanál citromlét, a sót és az olaj negyedét a turmixgépbe. Keverjük, amíg az anyagok összeállnak, úgy 10 másodpercig. Fokozatosan öntsük hozzá a maradék olajat mindvégig keverve. Amint a majonéz besűrűsödött, a keverést hagyjuk abba. Tegyük hozzá a másik evőkanál citromlét, keverjük még egy keveset, majd hűtsük be- Kb. 1 ¼ csésze lesz belőle.
Egy kis melegétel: párolt brokkoli citromos vajas mártásban
Hozzávalók:
Elkészítése:
Vágjuk le a brokkoli-szárak vastag végét, meghagyva a rózsát és a szárból 5-8 centimétert. Szedjük mindegyik szárat apróbb rózsáira, és helyezzük a gőzölőedénybe. Pároljuk víz felett lefedve, úgy 7-10 percig, amíg illata a levegőt átjárja. A brokkolinak puhának kell lennie és élénk színét is meg kell őriznie. Kis serpenyőben, takaréklángon olvasszuk meg a vajat. Mikor a vaj megolvadt, tegyük hozzá a citromlevet és a fűszerezett sót. A mártást öntsük a forró brokkolira. Ez a mennyiség 3-4 fő számára elegendő, és tálalhatjuk a főfogásként, salátával, vagy párolt barna rizs mellé, körítésnek.
Csaknem valamennyi párolt zöldségre önthetünk citromos vajas mártást, különösen cukkinivel, spárgatökkel, zöldbabbal, karfiollal és kelbimbóval ízletes, vagy mártogathatunk bele articsókát.
Főtt zöldségek, gabonák? Igen!
A szerző az átmeneti diéta alapvető élelmiszerei között említi a roppanósra főzött zöldségeket és a teljes kiőrlésű, főtt gabonákat.
Ehelyütt a zöldséges gombarizottó receptjét osztjuk meg.
Zöldséges gombarizottó 4 személyre
Hozzávalók:
Elkészítése:
Célszerű nagy vaslábasban vagy nagy serpenyőben készíteni. Hevítsük fel az olajat és a gombát felszeletelve dobjuk bele. Pároljuk, amíg barna levet nem ereszt. A szárított gombát előzetesen be kell áztatni. Reszeljük a sárgarépát durvára és tegyük a lábasba. Pároljuk, amíg megpuhul. A párolt brokkolit szeleteljük vékonyra ( a rózsától a szár felé haladva), és adjuk a répához. Tegyük hozzá a rizst, és keverve süssük, amíg az alapanyagok jól összevegyülnek. Öntsünk hozzá a forró vízben feloldott leveskockát, vagy a félretett gombaléből, hogy a rizs alaposan átnedvesedjen. Végül ízesítsük tamarival vagy szójaszósszal, és keverjük jól meg.
Láthatjuk, hogy a főként gyümölcsökön és zöldségeken alapuló étkezés mennyi változatossággal kecsegtet. Elkészítésük egyszerű, táplálóak és ízletesek, no meg igen egészségesek. A nyári szezonban egyszerűen próbálkozhatunk szervezetünk megszoktatásával, hiszen nem igénylünk a nagy melegben állati fehérjét.
Ha mindenki nem is szánja el magát arra, hogy áttérjen a tisztán gyümölcs és zöldség alapú étrendre, gazdagíthatjuk étel-palettánkat ezekkel a finom étkekkel, egészségünk meghálálja.
Egy ínycsiklandó gombás rizottó fotójával zárom soraimat: