TáplálkozásNot Only For Sexagenarians

Étrend a Föld megmentéséért

2021-03-21 12:35:21

„Azt hiszem, bolygónk immunrendszere igyekszik megszabadulni az embertől. És ezt is kell tennie”

Kurt Vonnegut

 

Vonnegut igen keserű megállapítása sajnos helyes. És ezért sürgetően szükséges, hogy Földünk élhető maradjon a következő generációk sora számára is.

A táplálkozásunk megreformálását eddig mindig az vezérelte, hogy mi a jó nekünk, egyéneknek egészségünk megőrzése érdekében. Talán a flexitáriánus étrend az, amely tekintettel van a fenntarthatóságra is. Ezt az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztették ki, és a csatolt cikkünkben már leírtuk jellemző vonásait.

A The Lancet, neves folyóirat közzétette a több tucat neves kutató által összeállított un. Föld étrendet (Planetary Health Diet – PHD). Ez az étrend a fenntarthatóság mellett, a tápanyagokban gazdag étkezés mellett teszi le a voksát, melynek alkalmazásával az elhízás, az alultápláltság és a hiánybetegségek is kiküszöbölhetők lennének.

A legfőbb elvek:

  1. a hús és cukor fogyasztás felére csökkentése,
  2. a hús 1/4-a legyen vörös hús, 2/3-a baromfi,
  3. alapja: zöldség, gyümölcs, gabona, magok,
  4. kevés keményítő tartalmú étel pl. burgonya,
  5. növényi olajok használata.

Ismerősnek  tűnnek ezek a kritériumok más étrendeknél is, de könnyebben betartható, hogy alapvetően nincs száműzve sem a cukor, sem a hús, csak mértékkel (43 g hús/nap).

Az Alimento blog további részleteket is közöl.

A húsfogyasztás esetében a korlátozás „minden másnap egy gyengébb hústartalmú levesre vagy 3-4 naponta egy közepes adag húsételre elegendő.”

Tojásból 13 g/nap mennyiséget javasolnak, ez 3-4 naponta mindössze 1 tojást jelent.

Halból a fejadag 28 gramm, ami heti 1 sovány halételt jelent.

A tej 250 g/nap, amibe a tejtermékek is beleértendők.

Az étkezés alapját a kis keményítő tartalmú, alacsony energia tartalmú zöldség (300 g/nap), teljes kiőrlésű gabona (232 g/nap), gyümölcsök (200 g/nap), hüvelyesek és olajos magvak (125 g/nap).

A keményítő tartalmú zöldség pl. burgonya a napi n50 g mennyiséget nem haladhatja meg.

A cukor napi 31 gramm, növényi olajok és zsírok napi 52 gramm. (A dietetikusok egy része e két utóbbi tétel nagyságát sokallja.) Az persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen növényi olajokról beszélünk.

A bolygó megmentésének további problémái

Ami az étrend adaptációját illeti, az mindenképpen nehézséget okoz, hogy a Föld lakói teljesen eltérő földrajzi-gazdasági- társadalmi környezetben élnek. Az étrend, még ha be is tartható volna, nem oldja meg a túlnépesedés problémáját, mely az alapvető erőforrások kimerítését jelenti.

További gond, hogy az előállított élelmiszerekhez nagyon sok, olykor felesleges erőforrást használunk, pl. utaztatjuk a termékeket, ahelyett, hogy lokálisan és szezonálisan, organikus termékeket állítanánk elő.

Meg kellene állítani a túlfogyasztást, az ételpazarlást, azaz a szemétben kikötő mérhetetlen mennyiségű ételt, és a túlzott mennyiségű csomagolóanyagot. A csomagolásmentességet azzal segíthetjük, hogy piacon vásárolunk, használva az otthonról hozott vászonzsákjainkat vagy kosarunkat. Az ételek kidobása pedig azzal előzhető meg, ha heti 2-3 alkalommal nagyobb mennyiségeket főzünk, és dobozokba porciózva használjuk fel a kívánt mennyiséget.

A jó hír az, hogy legalább elindult az élelmezéssel kapcsolatos gondolatok cseréje, a rossz pedig az, hogy az ilyen, egész emberiséget érintő változások nagyon nehezen kivitelezhetők. De a kis lépések is lépések! Ne várjunk mindig a másikra, saját lehetőégeinken belül változtassunk!

Azért, hogy ne ilyen borúsan záródjék a cikk, és kedvet csináljak az étrend kipróbálására, ide idézek néhány receptet a Marie Claire magazinból:

Mandarinos céklasaláta
2 főre

  • 5-6 közepes cékla
  • 1 szál zöldhagyma
  • 2 marék rukkola (helyettesíthető például petrezselyemmel vagy mentával),
  • 1 marék fekete olívabogyó
  • 3 mandarin

A salátaöntethez:

  • 4 ek olívaolaj
  • 1 ek jó minőségű balzsamecet
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 1 csipet frissen őrölt bors
  • A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  • A céklákat folyó víz alatt megmossuk, megszárítjuk, majd egyesével alufóliába csomagoljuk, nagy helyet hagyva a csomagban kialakuló gőznek.
  • A csomagokat sütőlapra tesszük, és másfél órán át sütjük.
  • Közben a salátához apróra vágjuk a zöldhagymát, és nagyobb darabokra a rukkolát, majd egy salátás tálba tesszük őket.
  • Az olívabogyókat megfelezzük, és a zöldségekhez adjuk.
  • A mandarinokat még hámozatlanul megfelezzük, majd ezután hámozzuk meg. A cikkeket szétszedjük, és a salátához adjuk.
  • Az öntet összes hozzávalóját egy befőttes üvegbe tesszük, rácsavarjuk a fedelét, és jól összerázzuk.
  • Amikor a cékla elkészült, kibontjuk a csomagokból, ls meghámozzuk. Nagyobb darabokra vágjuk, és a salátához adjuk, amit meglocsolunk az öntettel.
  • Főt rizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk.

Kelbimbó másképp

Ez a nagyszerű kelbimbórecept újrafogalmazza a köret jelentését és olyan fontos növényi zsírforrást tartalmaz, mint a mogyoró vagy az olívaolaj.

Pirított kelbimbó mogyoróval és lime-os öntettel
2 főre

  • 30 dkg kelbimbó
  • 2 ek olívaolaj
  • ¼ kk só
  • 1 nagy csipet frissen őrölt bors
  • 1 szál zöldhagyma
  • 1 marék mazsola
  • 1 marék földimogyoró

Az öntethez:

  • 3 ek olívaolaj
  • ¼ lime leve
  • csipet só
  • ½ tk méz
  • A kelbimbó fás alját levágjuk, a külső leveleit leszedjük, majd egyenként félbe vágjuk.
  • Egy nagy serpenyőt felhevítünk. Beleöntjük az olajat, majd a beleszórjuk a kelbimbót. Sózzuk, borsozzuk, majd átkeverjük.
  • Lefedve 5 percig pirítjuk közepes lángon.
  • Ekkor hozzááadjuk a mazsolát és az időközben felaprított zöldhagymát. További öt percig főzzük.
  • Közben az öntet összes hozzávalóját egy kis befőttesüvegbe töltjük. Rácsavarjuk a kupakot, majd jól összerázzuk.
  • Az aranybarnára pirult kelbimbót az öntettel leöntve, aprított földimogyoróval megszórva tálaljuk, esetleg főtt rizs kíséretében.

Édesburgonyás bulgur karamellizált hagymával

Ebben a salátában minden megvan: édes és sós, gabonás és zöldséges, fehérjedús és szénhidrátgazdag, egészséges növényi zsírokkal megspékelt szuperebéd.

 (2 főre)

  • 1 bögre bulgur
  • 2 nagyobb édesburgonya
  • 3+2+1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagyobb hagyma
  • ½ tk kurkuma
  • 1 marék friss menta
  • A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  • Az édesburgonyákat meghámozzuk, majd 1 cm-es kockákra vágjuk. Átforgatjuk őket 3 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, majd szétterítjük egy nagyobb tepsin.
  • 20 perc alatt megsütjük az édesburgonyát. Közben a bulgurt beleöntjük egy kisebb lábasba. Összekeverjük 1 evőkanál olívaolajjal, majd 3 perc alatt közepes lángon átforgatjuk. Ezután egészen alacsonyra vesszük a lángot, és felöntjük 1 bögre forró vízzel. Fedő alatt 5 percig főzzük, majd lezárjuk a lángot és további 10 percig nem mozdítjuk el sem a fedőt, sem a lábast.
  • A hagymát vékonyan felszeleteljük, majd 2 evőkanál olívaolajjal, egy nagy csipet sóval és a kurkumával összekeverve egy tapadásmentes serpenyőben 10-15 perc alatt alacsony lángon karamellesre főzzük.
  • Nagyjából egyszerre fog elkészülni minden, így következhet az étel összeállítása. Egy nagyobb keverőtálba (vagy a tepsibe, az édesburgonya mellé) teszünk mindent: a megfőtt, villával pergősre kevert bulgurt, a karamellizált hagymát és az édesburgonyát. Friss mentával megszórva tálaljuk.

A Föld nevében is jó étvágyat kívánunk!

Ezzel a gusztusos avocadóval a Föld tetszését is elnyerhetjük:


Föld étrend, fenntarthatóság, diéta, egészséges étkezés 


 

DrKónya Judit


Sixties.hu