TáplálkozásNot Only For Sexagenarians

Energiagazdálkodás saját tüzelőanyaggal

Energy management using own fuel

2023-05-01 14:56:36

“ A magas koleszterinszint nem betegség, hanem egy jelzés, hogy a szervezetünkben történik valami. A koleszterin olyan helyreállító anyag, amely a fertőzések és a gyulladások leküzdésére lép működésbe”

Marjolein Dubbers

 

Energia-válságos időkben nemcsak a gázzal vagy a villamos energiával kell megtanulnunk bánni, de célszerű saját testünk energetizálásával is foglalkozni.

Folytatjuk tehát energetizáló kalandunkat. Ebben a cikkben megpróbálunk olyan megcsontosodott “igazságokat” megkérdőjelezni, mint a zsír- és a koleszterin mumus, valamint a kalóriaszámolgatás. 

A zsír mumus

A zsír főbünösi szerepe az szív- és érrendszeri betegségekben - megdőlt. “A valódi bűnösök, amelyek a szí. és érrendszeri betegségek, a túlsúly,  2-es típusú cukorbetegség és más krónikus betegségek okozói: a cukor, a fruktóz, a finomított szénhidrátok és a vegyi anyagokat és ipari zsírokat tartalmazó feldolgozott termékek… Ezek a bűnösök tesznek minket fáradttá, kövérré és beteggé.”

A túlsúly leküzdése

Fontos foglalkozni vele, mert a túlsúly krónikus gyulladást okoz a szervezetben, amely gyengíti a mitokondriumainkat.

Sokan szenvednek tőle, különféle diétákkal ideig-óráig sikeresnek tűnő fogyókúrát hajtanak végre, de a tartós sikerhez az egyik legfontosabb teendőnk a feldolgozott élelmiszerek kerülése. Ismerkedjünk meg a 3 energiafalóval:

  • hozzáadott cukor és/vagy búza

  • kevés tápanyag

  • szintetikus tartósítószerek, illat-és színező, ízesítő anyagok.

Ezek közül a kevés tápanyag magyarázatra szorul. Igen, van, hogy elegendő kalóriájú és mennyiségű ételt veszünk magunkhoz, és mégis éhezik a szervezetünk.A feldolgozott élelmiszerek ugyanis nem tartalmaznak fitonutrienseket. Ha túl kevés a vérben a tápanyag, a hipotalamusz az agyunkban éhségjelzést küld, azaz a gyomorban ghrelint termel akkor is, ha az energiatermeléshez elég glükóz van a vérben.Az igen népszerű szénhidrátszegény diéták rákfenéje is a sok feldolgozott élelmiszer. Emellett a kevés rost és zöldség, valamint a kevés zsír fogyasztása is,, hiszen a zsír magas kalóriával rendelkezik. ( A kalóriaszámolgatásról majd később szólunk.) Már előző cikkünkben is említettük, hogy a megfelelő zsírok fogyasztása  kulcs lehet a zsírégetésben.Jelszavunk legyen: glükózégetés helyett zsírégetés!

A koleszterin mumus

Hosszú évtizedek szívós munkájával hitették el velünk, hogy a magas koleszterin egyik fontos oka a szív- és érrendszeri betegségeknek. Mára már sok kutatás igazolja, hogy ez nincs így. Azt tudjuk régóta, hogy az un. rossz koleszterin az LDL, mely eltömítheti az ereket, az viszont újdonságnak számít, hogy ennek is két típusa van: LDL A és LDL B. “Csak a kis részecskék (LDL B) jelentenek nagyobb kockázatot a szív és érredszeri betegségek kialakulása szempontjából. Ezeket oxidált koleszterinnek nevezik.” Kizárólag ezek jutnak át az érfalon. A különös az, hogy a vérvizsgálatokon az LDL-t csak egységesen mérik. Fontos tudni: Az oxidált koleszterin a cukor- és szénhidrát fogyasztás függvénye! Ha csökkentjük ezek fogyasztását az oxidált koleszterin LDL A-vá (jó koleszterinné) alakul.

A koleszterint szinte minden sejtünk termeli. A máj cukorból és szénhidrátból alakítja át, ha túl kevés zsírt fogyasztunk. Tehát a szervezetünk maga tudja, hogy mennyi koleszterinre van szüksége. A koleszterin az idegsejtek védelmében is fontos szerepet játszik, a sejtek falának fontos eleme: antioxidáns, véd a baktériumokkal, vírusokkal és toxinokkal szemben.Kiemelt szerepe van az agy egészséges működésében is. 

Érdekes adat: 1989-ben Dr. Bernard Forette felfedezte, hogy a vizsgált csoportban a magas koleszterinnel rendelkező 60 év feletti nők éltek a legtovább. A halálozás esélye 5-ször magasabb volt az alacsony koleszterinszíntű nőknél!

Marjolein Dubbers meggyőződése: “A szív- és érrendszeri betegségek nem akkor kezdődnek, amikor megemelkedik a koleszterinszintünk, hanem amikor a szív- és érrendszer gyulladása fellép. Épp ekkor lép működésbe a koleszterin, és emelkedik meg a szintje: tekinthetjük tűzoltónak, aki a tűz eloltására érkezik.”

A magas koleszterinszint csökkentésére szedett sztatinokat károsnak tartja, mert izomfájdalmakat okozhatnak, a nőknél a csontritkulás kockázatát növelik és a Q10 termelést  akadályozza, mely az energiatermeléshez szükséges.

Jó dolog-e a kalóriaszámolgatás?

A fogyókúrák egyik sarokpontja a kalóriaszámolás. Ha a kalóriákra úgy tekintenénk, ahogy kellene: nem testsúlynövelő, hanem energiaegységek, akkor nem ragadnánk bele az örökös számolgatásukba.” A kalória mértékegységét régen azért találták ki, hogy meg tudják adni, mennyi energiához jutunk egy adagnyi élelmiszerből.” Dubbers tanácsa: Több egészséges zsírt fogyasszunk, azt elégeti a szervezetünk és ez energianövelést eredményez, míg a szénhidrátot zsírként raktározza el a szervezet. A szerző egy szemléletes hasonlattal buzdít több zsírfogyasztásra: “Az, hogy az egészséges szíroktól meghízunk, épp olyan ostobaság, mint azt állítani, hogy a zöld színű zöldségektől zölden fogunk látni.”

Dubbers - a ketogén diétával szemben - azt vallja, hogy az egészséges zsírok mellett a pajzsmirigy működéséhez komplex szénhidrát fogyasztás is szükséges, azaz az elsősorban növényi étrend egy adag állati fehérjét is tartalmazzon. A salátákhoz fogyasszunk avokádót, olajbogyót vagy pörköletlen magvakat. Kevés tejterméket fogyasszunk elsősorban bio vaj vagy ghi formájában. Preferáljuk a kecske, juh és bivaly tejtermékeket. 

Legközelebb az EZ-vízzel, a bélbaktériumokkal , az enzimekkel és a szuper élelmiszerekkel foglalkozunk majd.


 táplálkozás, egészséges zsírok, ketogén,


 

DrKónya Judit


Sixties.hu