„Amíg veszed, addig eszed”
Közmondás
Sokan vagyunk, akik időnként jobb közérzetünkért, stressz, bánat vagy indokolatlannak látszó depi ellen édességgel kárpótoljuk magunkat. Ahhoz, hogy tényleg változtatni tudjunk ezen a jó érzést okozó, de egészségünkre káros szokásunkon, tudnunk kell, hogy milyen táplálék, mennyi cukrot tartalmaz.
A Katherine Bassford: „Ó, cukor!” című, előző, „Cukrom, cukrom…” c. írásunkban már emlegetett könyvében érdekes adatok találhatók.
Egy teáskanál cukor 4,2 g. Ha 100 grammban 5 g cukor van, akkor az alacsony cukortartalmú élelmiszer, míg a 15 g már magas értéknek számít.
Alacsony fruktóz-tartalmúak (tudjuk már, a fruktóz az, a glükózzal szemben, ami a májban zsírrá alakul):
Ezzel szemben a magas fruktóz-tartalmúak között több meglepetéssel is találkozhatunk:
Azt tudjuk, hogy a
A helyes napi, felnőtt gyümölcsfogyasztáshoz az írónő – a gyümölcs méreteihez igazítva – az alábbi tanácsot adja:
Egy teniszlabda vagy két tojás vagy egy marék (bogyósok) a mérce.
Egy adagnak minősül egy nagy szelet ananász is.
Nota bene: 1 pohár almalé 8 teáskanál cukrot tartalmaz!
Leszokást segítőink
Ha mindezt megszívleljük, akkor is szükségünk van segítőkre a leszokáshoz. A szerző nagyon finom élelmiszereket és fűszereket ajánl ehhez:
Az édes zöldségek is segíthetik gyötrődéseink megszüntetését:
Ne felejtkezzünk meg a rágcsálnivalókról sem, napi 30 g ! mennyiségben:
Édesítőszerként a könyv a steviát és a rizsmaláta-szirupot ajánlja.
Legközelebb a sóvárgást csökkentő három titkos fegyverrel ismerkedünk meg.
Egy képpel is segíteni kívánjuk a leszokást: