"Szigliget mögött a gulácsi és tóti hegycsúcsokon rezeg még az esti napsugár. Puszták, kopárak, legelőnek is soványak, se szőlő, se erdő, se hajlék oldalukon. De alkatuk csodálatos; egészen olyan, mint az egyiptomi piramisé. Kotlóstyúk mellett csirkéi: úgy állnak az öreg Badacsony mellett az ifjú sziklakúpok."
Eötvös Károly
E vidék szépsége már Eötvös Károlyt is megigézte. A téli Balaton csodálatos látképe már önmagában is látogatásra hívogat, de manapság programok sokasága teszi színesebbé az odalátogatást. A kulináris programokból csemegézünk most a Badacsony Régió - Borbarangolás 2018. kiadvány alapján:
Tilia, a Badacsonyi Borvendéglő - borvacsora
Program: Séta a fagyott vadonban. Vári Dávid séf téli vacsorája badacsonyi borokkal. Válogatás tányéron, pohárban.
Fogadó ital:
Szászi Gyöngyös Habzóbor 2016
Előétel:
Vaddisznó kocsonya tormahabbal
Laposa Kőkövön Furmint 2016
Leves:
Paszternák krémleves vadnyúl fasírttal
Bencze Birtok Aries Rajnai Rizling 2015
Meleg előétel:
Keszthelyi tokhal cukkini pikkelyben
Sabar Single Vineyard Olaszrizling 2015
Főétel:
Muflon gerinc filé beluga lencsével, uborka mártás
2 HA Cabernet Franc 2015
Desszert:
Késői szüret parfé, túrógombóc
Borbély Olaszrizling késői szüret
Digestiv : Csalló pálinka
A borvacsora ára: 12.900.-/fő
Kocsonya szépségverseny
Helyszín: Badacsonytördemic
„A Badacsonytördemici Kocsonya Szépségversenyen jellegzetes téli ételünket ezúttal a külső alapján bírálja a szakértő zsűri. A versenyző kocsonyákat névvel és fajta megjelöléssel ellátva kell leadni. Fajtája szerint lehet: hagyományos, vegetáriánus (zöldség, gyümölcs), halas. Az értékelés része a látvány, a tálalás, az ötletesség. A programot népi, kulturális műsor kíséri. infó: tel.: +36 87/533-030 e-mail: telehaz.tordemic @gmail.com”
Laposa Birtok - borvacsora
„A Laposa Birtok alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek. Egész évben szeretettel várják a látogatókat a legszebb balatoni panorámával rendelkező pincészetüknél.“Azt gondoljuk, csodára leltünk a világ e kis zugában. Itt szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek soha nem téveszthetők össze más borvidékről származókkal. Olyan borokat, melyekben minden íz fellelhető, de egyik sem tolakszik, melyekben érezhető mind a természet ereje, mind a mögötte álló ember tudatossága. “
MENÜ ÉS BOROK:
Üdvözlőbor
Illatos - 2017
Üdvözlőfalat
Friss - 2017
Előétel:
Marinált kecsege, hagymák.
Rizling2 - 2016
Leves:
Téli zöldségkrémleves.
Kőkövön - 2016
Főétel:
Marhapofa, spenót, hajdina.
4Hegy - 2016
Mangalica karaj, lencse, alma.
Selection Juhfark - 2015
Meglepetés desszert
Zeusz - 2015
Az est témája: Márai est - boros idézetekkel
A vacsora ára: 12.900.- Ft/fő
VILLA TOLNAY BORHÁZ – borvacsora
„Bort kóstolni a bor születési helyén, a pincében, a szőlőhegyen a legnagyobb élmény. Látogasson meg minket a páratlan szépségű Csobánc-hegyen! Télen-nyáron nyitva tartó vendégházunkban szállással, míg a borászatban borkóstolási- és vásárlási lehetőséggel várjuk kedves vendégeinket!”
MENÜ:
Libamájtorta eperzselével, friss salátával
Kókusztejes zellerkrémleves
Csicsóka variációk
Narancsos kacsacomb kelkáposztával töltött palacsintával
Újragondolt vargabéles gyümölcsmártással
BOROK:
Sauvignon Blanc Tavasz
Szürkebarát
Olaszrizling
Zöld Veltelini
Rajnai rizling
Mozaik Cuvée
C Cuvée
Cabernet Franc
Program: Pincelátogatás hordós kóstolóval
A vacsora ára: 12.990.-Ft
VáliBor – Váli Péter Borászata – borvacsora
„A családi borműhely Badacsonyörsön található. A szőlőterület 4,5 ha-on terül el Örsön, a Tóti- hegyen, a Badacsony-hegyen és Szigligeten. Fő szőlőfajták: Olaszrizling, Kéknyelű, Budai Zöld, Szürkebarát, Muscat Ottonel és Pinot Noir. Minden egyes szőlőfajtánál nagy hangsúlyt fektetünk a terméskorlátozásra illetve a szüreti időpont kiválasztására. A pincében reduktív és újfahordós (500 l) eljárással, héjon áztatással készülnek a borok. A borkóstolókon a borok mellé igyekszünk gasztronómiai élményt is nyújtani, a helyi őstermelőktől vásárolt, illetve a saját magunk által készített alapanyagokból, kemencés ételekkel.”
MENÜ és Borok: A borvacsora ára: 9.800,-Ft/fő
Welcome drink:
Budai Zöld 2017 Olaszrizling - Budai Zöld Tradicionális Pezsgő 2015
Előétel:
Marinált libazuza és libamáj, friss házi kenyér - Olaszrizling 2016
Leves:
Sült céklakrémleves, kakukkfűves bükki sajt - Szürkebarát 2016
Főétel:
Kemencében, lassan sült marhanyak, paradicsomos házi gnocchi - Pinot Noir 2016
Desszert:
Mákos guba, bográcsos szilvalekvár - Édes Négyes 2015 Syrah 2016
Program: Meglepetés
SZÁSZI BIRTOK Viridárium
Hegymagas 035/7 Hrsz
+36-30/690-88-08
szaszibirtok@gmail.com
www.szaszipince.hu
„Egész évben, minden nap nyitva tartó Vinotékánkban állandó kóstolási lehetőség biztosított. A nemrégiben megújult birtok központjában egy szőlőfeldolgozó épült, ahol most a Viridárium nevű konyhánk is működik, helyi alapanyagok felhasználására alapuló ételekkel közérthető vidéki konyhával, regionális ízekkel várjuk a betérőket hetente több napon keresztül. Két tradicionális présház átalakításával kialakított vendégházainkban szállást is tudunk biztosítani.”
Menüsor :
Pisztrángkrém szőlőmagos kenyérrel és zsenge zöldekkel
Kacsahúsleves gazdagon, házi tésztával
Konfitált szarvas gombákkal, Hasselback burgonyával
Gesztenyés, csokoládés tallér Zabbagllione-vel
Borok:
Ottonel Muskotály 2017
Cserszegi Fűszeres 2017
Pinot Gris 2017
Rózsakő 2016
Kéknyelű 2016
Szent György-hegyi Olaszrizling 2016
Zeusz 2013
Olaszrizling kései 2013
Program: Borkóstoló és pincelátogatás Szászi Endrével
A vacsora ára: 12.500,- Ft/fő
Kellemes időtöltést kívánunk!
Egy szép téli, napfelkeltés balatoni képpel búcsúzom: