„Az "egészséges megöregedés" (...) lehetetlen. Az "egészségesen megöregedni" jelszó nem más, mint a valóságtól elrugaszkodott óhaj. Az viszont nem vágyálom, hogy avatkozzunk be, és lassítsuk le az öregedési folyamatot.”
Rudi Westendorp
Csapó György könyvében összefoglalta azokat a – legtöbbször népi gyógymódként is használatos – természetes szereket, melyek sokat tehetnek azért, hogy életünk egészségben, minél hosszabb ideig tartson.
Egy ajánlat-csokor a természet patikájából:
Sok karotin (az A vitamin előfutára) tobzódik benne, ami kitűnő antioxidáns, emellett bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket. Könnyen emészthető kevés energia felhasználásával, újjá építi sejtjeinket. Érdemes legalább évi 2-3 kúrát tartani búzafűlé iszogatásával.
A terápia szülőatyja, D.C. Jarvis napi használatra ajánlja az egy pohár – lehetőleg tisztított vízben elkevert 2 teáskanál almaecetet és ugyanennyi mézet. Jót tesz puffadás ellen, serkenti az anyagcsere folyamatokat. Kúraszerűen 6-8 hétig, reggel éhgyomorra kell elkortyolgatni. Elmúlnak a zsírlerakódások, a hajhullás, fogromlás, gyengülő memória, izület-ropogás és fájás. Álmatlanság ellen is jó, lefekvés előtt, ill. ha felébredünk éjszaka, igyunk egy-egy pohárral.
A legfontosabb kálcium-pótló. Alaposan megmosott, megbízható termelésből származó friss tyúktojás belső felületéről távolítsuk el a belső hártyát. Kiöblítés és napon szárítás után őröljük porrá. Sötét helyen, szobahőmérsékleten, befőttes üvegben tároljuk. Akár egy tojáshéjnyi adagot vegyünk be egy felvágott citromból származó néhány csepp lével.
Vértisztító, kiváló emlékezőtehetség javító hatású szer. Évi 3-4 alkalommal, tartsunk 6 hetes kúrát: éhgyomorra, szétrágás nélkül nyeljünk le egy csapott evőkanálnyi mennyiséget teával.
A gyomor –és bélműködés optimalizált működésére fogyasszunk egy tesákanálnyit teában. Salátára, levesekbe is szórható. Az emésztőrendszer tisztítására a szerző az alábbi módon javasolja: Egy evőkanál lenmagot tegyünk fel forrni egy liter vízben. Mindaddig főzzük, míg a víz a fele mennyiségre elpárolódik. Leszűrve, napi három alkalommal igyuk meg.
A zsíros lerakódások, érelmeszesedés ellen kitűnő szer, de jó látásjavításra is. Napi legalább 1-2 gerezdet együnk meg mindig más ételanyaggal kombinálva. Személyes tapasztalatom: Kefirbe keverve a fokhagyma nem okoz kellemetlen szag-kipárolgást és gyomorégést sem!
Csapó György napraforgó olajat ajánl, de annak magas Omega 6 tartalma miatt – szerintem – kedvezőbb az olivaolaj. Az olajat reggel éhgyomorra vagy este lefekvés előtt 10-15 percig zubogtassuk. Kedvező hatású az anyagcserére, frissességet okoz napközben. Este segíti a jó alvást.
A gyomorégésre, savközömbösítésre kiváló, az egyik leghatékonyabb lúgosító szer.
Párolás első héten 5 percig, második héten 4 percig, harmadik héten már csak 2 percig, végül a negyedik héten 1 percig történjen. Addigra a szervezet megszokja a nyers étrendet.
Úgy vélem, érdemes kipróbálni ezeket a természetes és olcsó szereket egészségünk megőrzése érdekében.
Végezetül csatolok egy szép képet, mely a természet szépségét emeli ki: