„A cukor a testünk számára olyan, mint valami drog… A dealerek mi magunk vagyunk, rajtunk múlik, hogy a legjobb kuncsaftunk almához vagy csokitortához jut ma este”
Johannes Hinrich von Borstel
Már sok szót ejtettünk, hogy a cukor milyen ártalmas, mennyire kellene figyelnünk ételeinkre, italainkra, de még nem mutattuk be, hogy milyen is lenne az igazán cukorszegény étkezés. Katherine Bassford ismét segítségünkre siet.
A reggeli
Kezdjük ajánlatunkat a reggelivel, amikor – ha nem vigyázunk – számos cukorcsapda leselkedik ránk.
Müzlik
A müzlik, ha készen vesszük meg őket – már önmagukban is cukrosak, A könyv elrettentő példaként az egészségesnek kikiáltott Cerbona áfonyás müzli 45g-ra vetített cukortartalmánál 25,6 %-ot, majdnem 3 teáskanálnyi (!) cukrot jelöl.
A buktatók az elnevezésben rejlenek, Ezt az alábbi példákkal illusztrálhatjuk: „A mézzel édesített”, a „nem tartalmaz hozzáadott cukrot”, és a „természetes cukrok” elnevezések a „fruktóztartalmú” szinonimái. A méz 40%-ban fruktóz. A szárított gyümölcs majdnem 70% cukor, amelynek nagy része fruktóz.
Kenyér
A kenyér, bár – ha kiváló minőségű – az egyik legfinomabb alapélelmiszer, sajnos nem nélkülözi a cukrot. A kovászos kenyér kevesebb cukrot tartalmaz, mint a normál sütőélesztővel készült. Még a teljes kiőrlésűnél is van cukoradalék, hogy a teljes kiőrlésű liszt keserű mellékízét palástolja. Brassford még egy okot felsorol, amiért a kenyér nem igazbarátunk: „Mivel a gabonaszemek legtáplálóbb részeit kivonják őrlés folyamán, mindenféle fajta kenyér az emésztést követően cukorrá alakul át a szervezetben.”
Dzsemek, mogyoróvaj
Sajnos ezek a finom kenyér-feltétek kész cukorbányák: a dzsemek 51-70%-ban, a mogyoróvaj 50-55%-ban tartalmaz cukrot, ami magasabb, mint az 1 tábla csoki kb. 50%-os cukortartalma!
Kenjünk inkább kenyerünkre borssal, citromlével pürésített avokádót!
Gyümölcslé
Rossz hír: Egy pohár gyümölcslé, még a bio, frissen facsart is! a Colával azonos mennyiségű cukrot tartalmaz!
Ajánlat: A gyümölcsöt egészben vagy turmixban fogyasszuk. Egészségesebb, ha a zöldségturmixba teszünk egyféle gyümölcsöt. A grapefruitlé vízzel hígítva jó választásnak tűnik.
Receptek
Ezek után milyen tehát az alacsony cukortartalmú reggeli?
Elöljáróban fontos megjegyezni, hogy némi fehérjét és zsírt mindenképpen tartalmazzon.
Az alábbi ötleteket adjuk közre:
Feta sajtos, spenótos rántotta (2 személyre)
Hozzávalók:
Elkészítés:
Mosd meg a spenótot, és 2-3 percen át fonnyaszd egy serpenyőben – zsiradékmentesen -, majd szűrd le a levét. A felütött tojásokhoz adjunk őrölt fekete borsot. A tojásokat a vajon vagy a kókuszzsíron süsd addig, amíg majdnem megszilárdul. A spenótot és a fetát hozzáadva kb. 1 percig még kevergesd. Metélőhagymával vagy petrezselyem-zölddel megszórva, pirítóssal tálald.
Pofonegyszerű turmix
Ez a turmix a listából történő választással tényleg nem igényel nagy erőfeszítést az elkészítésénél, és egy teljes értékű, kiváló reggelit állítunk elő.
Összetevők:
Folyékony alap (válassz egyet)
Zöldség (válassz 1-3-t)
Gyümölcs (válassz egyet)
Fehérje (válassz 1-2-t)
Zsír (válassz 1-2-t)
Választható extrák: chia mag, fahéj, kevés méz, nyers kakaópor, facsart citromlé, friss reszlt gyömbér.
Tanács: az almát és a gyökérzöldségeket le kell reszelni, hogy lágyabb legyen a turmix.
Házi készítésű müzli (jól lezárt dobozban sokáig fogyasztható)
Egy maréknyi:
Legközelebb a délelőtti nasizással folytatjuk.